Политическите групи в Европейския парламент гласуваха да лишат Ева Кайли от поста й на вицепрезидент заради големия корупционен скандал, избухнал преди дни, съобщава Ройтерс. Самата Кайли Отхвърли обвиненията.

Кайли, един от 14-те вицепрезиденти на парламента, беше сред четиримата арестувани в Белгия през уикенда по обвинения, че домакинът на Световното първенство по футбол Катар ги е обсипвал с пари и подаръци, за да повлияе на вземането на решения.

Скандалът предизвика възмущение в Брюксел и повдигна опасения сред законодателите и политическите лидери на ЕС, че инцидентът може допълнително да подкопае имиджа на ЕС у дома и в чужбина, което накара парламента бързо да прекъсне връзките си с Кайли.

Европейският парламент лиши Ева Кайли от правомощия

Европейският парламент лиши Ева Кайли от правомощия

Причината са обвиненията за корупция срещу гръцката евродепутатка

Решението за отстраняването на Ева Кайли беше взето от председателската конференция на Европейския парламент на извънредно заседание. Това заяви председателят на ЕП Роберта Мецола. Вотът трябва да бъде потвърден от целия парламент по-късно през деня.

Белгийските прокурори съобщиха, че са подозирали повече от четири месеца, че държава от Персийския залив се опитва да си купи влияние в Брюксел. Появи се информация, че въпросната държава е Катар. Властите в Катар отричат да са замесени в скандала.

Гърция замрази активите на Ева Кайли в страната.

Белгийската полиция претърси 19 домове и офиси на парламента от петък до понеделник и иззе компютри, мобилни телефони и няколкостотин хиляди евро в брой.

Фон дер Лайен призовава за хармонизирани етични правила на фона на корупционния скандал в ЕП

Фон дер Лайен призовава за хармонизирани етични правила на фона на корупционния скандал в ЕП

Тя иска създавана на правила за лобизма