Гръцките власти замразиха всички активи на заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли от Гърция, след като тя беше задържана в за предполагаемото ѝ участие в корупционен скандал, свързан с Катар, съобщава "Франс прес".

Мярката, която се прилага и за роднините на Кайли, се отнася за "банкови сметки, сейфове, компании и всички други финансови активи", обясни президентът на гръцката Агенция за борба с прането на пари Хараламбос Вурлиотис.

Гръцките банки и държавни служби вече са информирани за решението.

44-годишната бивша телевизионна водеща беше обвинена в корупция вчера в Брюксел.

Корупция в Брюксел! Вицепрезидент на Европейския парламент е арестуван

Корупция в Брюксел! Вицепрезидент на Европейския парламент е арестуван

Разследване за подкуп от 600 000 евро

Кайли вече е изключена от гръцката социалистическа партия ПАСОК заради аферата. Тя беше лишена и от правомощията си като заместник-председател на ЕП, по-специално от това да представлява председателя Роберта Мецола в Близкия изток.

Белгийската полиция разследва твърдения, че фигури, работещи от името на Катар, която е домакин на Световното първенство по футбол, са плащали огромни подкупи на европейски политици, за да повлияят на политическия дебат в Брюксел.

Борел определи разследването за корупция в ЕП като "много тревожно"

Борел определи разследването за корупция в ЕП като "много тревожно"

Катар отрича обвиненията

Кайли, която публично се изказа в подкрепа на последните трудови реформи в Катар, беше един от четиримата заподозрени, които бяха обвинени и задържани, след като белгийските следователи откриха "чанти с пари" в дома ѝ.

Обикновено тя би се възползвала от имунитет срещу наказателно преследване, но изключение се прави в случаите, когато заподозреният е заловен "в крачка" при извършване на предполагаемо престъпление.

Европейският парламент лиши Ева Кайли от правомощия

Европейският парламент лиши Ева Кайли от правомощия

Причината са обвиненията за корупция срещу гръцката евродепутатка