Белгийското разследване за корупция в Европейския парламент е "много тревожно", заяви върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел след проверки и арести, свързани с предполагаеми подкупи и подаръци от Катар, предава Ройтерс.

Прокурорите претърсиха 16 адреса и иззеха 600 000 евро в Брюксел в петък като част от разследването. Оттогава на четирима души са повдигнати обвинения, а други двама са освободени, казаха прокурорите в изявление в неделя. Досега обаче не е назован официално нито един от заподозрените.

Европейският парламент съобщи през уикенда, че е спрял правомощията и задълженията на един от своите вицепрезиденти, гръцката социалистка Ева Кайли, в светлината на белгийското разследване.

"Със сигурност новините са много тревожни", каза Борел пред репортери, пристигайки на срещата на външните министри на ЕС. "Изправени сме пред някои събития, някои факти, които определено ме тревожат и като бивш председател на Европейския парламент." (Той е бил председател на ЕП от 2004 до 2007 година - бел. ред.)

Прокурорите заявиха, е са имали подозрения от месеци, че държава от Персийския залив се опитва да повлияе на вземането на решения в Брюксел.

Източник, запознат със случая, каза, че държавата е домакинът на Световното първенство по футбол Катар. Официален представител на Катар отрече през уикенда обвиненията за възможно неправомерно поведение.

"Всякакво свързване на катарското правителство с въпросните твърдения е неоснователно и сериозна дезинформация", каза служителят.

Гръцката социалистическа партия ПАСОК заяви в изявление, че изключва Кайли от редиците си. Нейният офис не отговори на телефонни обаждания или отговори на имейл с молба за коментар.

Европейският парламент трябва да гласува тази седмица предложение за удължаване на безвизовото пътуване в ЕС за Кувейт, Катар, Оман и Еквадор. Някои депутати предложиха дебатът и гласуването да бъдат отложени.

Корупция в Брюксел! Вицепрезидент на Европейския парламент е арестуван

Корупция в Брюксел! Вицепрезидент на Европейския парламент е арестуван

Разследване за подкуп от 600 000 евро