Заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли е била арестувана за подкуп, съобщи АФП.

Това е станало след разследване срещу няколко служители на Европейския парламент. То се отнася до подкупи в размер на 600 000 евро, дадени от държава от Персийския залив, за да повлияе на определени решения на Европейския парламент.

Белгия задържа четирима сътрудници на европарламента за корупция

Белгия задържа четирима сътрудници на европарламента за корупция

Те били "купени" от страна от Персийския залив

Ева Кайли е заместник-председател на Европейския парламент и депутат от ПАСОК. Тя е била отведена за разпит по разследване в Европейския парламент за подкупи, свързани с Катар. 

Разследванията срещу Ева Кайли са започнали веднага след нейното завръщане от близкоизточната страна. Там европейският политик имаше среща с високопоставени политици на Катар. 

Досега тя не е била изключена от Еврогрупата на социалистите, но това може да се случи, ако срещу нея бъде повдигнато обвинение.

Фактът, че Ева Кайли, която се ползва със специален имунитет, тъй като е евродепутат, е разпитвана, изглежда показва, че има доказателства и срещу нея.

И накрая, заслужава да се отбележи, че офисът на нейния партньор вече е запечатан от белгийските власти.

След съобщаването на новината групата на Социалистите и демократите в ЕП разпространи изявление, в което обеща пълно съдействие на разследването.

Допълва се, че групата ще предложи да бъде спряно обсъждането в ЕП на въпроси, свързани с "държави от Залива", особено по отношение на визовата политика и подготвяни посещения.

Самата Кайли е 44-годишна, бивша водеща по гръцката телевизия. Запечатан е офисът на една от асистентките на белгийската евродепутатка от същата партия Мария Арена, както и на асистентите на колегата й Марк Тарабела.

След съобщенията за ареста на Ева Кайли председателят на гръцките социалисти от ПАСОК Никос Андрулакис написа в туитър, че тя е изключена от партията.

"Вследствие на последните събития и разследването на белгийските власти за корупция на европейски служители, евродепутатът от ПАСОК Ева Кайли беше изключена от партията по решение на председателя Никос Андрулакис", обяви лявоцентристката партия.

Европейският парламент има 14 заместник-председатели.