Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нападна остро ЛГБТ движението в Турция, обвинявайки го във "вандализъм" и в отдалечаване на младежите от партията му от нейната кауза, съобщава "Франс прес".

Излъчените по националната телевизия коментари на Ердоган бяха направени, след като турската полиция задържа четирима души през уикенда за изобразяване на най-свещеното място на исляма със снимки на знамето на ЛГБТ с дъгата по време на студентски протест.

"Ние ще пренесем нашите млади хора в бъдещето не като ЛГБТ младежта, а като младежта, която е съществувала в славното минало на нашата страна", подчерта Ердоган по време на излъчвана по телевизията видеовръзка с членове на управляващата му Партия на справедливостта и развитието.

"Вие не сте ЛГБТ младежта, не сте младежите, които извършват вандалски действия. Напротив, вие сте тези, които възстановявате разбитите сърца", изтъкна турският държавен глава. 

Правозащитни организации обвиняват Ердоган, че е повел мюсюлманската, но официално светска държава по все по-консервативен курс през 18-те си години на власт.

Турция беше засегната от вълна от студентски протести миналия месец, породени от назначаването от Ердоган на негов лоялен човек за ръководител на престижния истанбулски университет "Богазичи".

Протестите отшумяха благодарение на засиленото присъствие на турската полиция около кампуса на университета.

Ала при една демонстрация миналата седмица художествена творба е била окачена срещу новия кабинет на ректора, изобразяваща свещеното място в Мека и изображения на знамето с дъгата на ЛГБТ движението.

Турската полиция обвини четирима души в "подстрекаване към омраза сред населението". Двама от тях са задържани под стража, а останалите двама - под домашен арест.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу определи заподозрените като "четирима ЛГБТ наркомана".

Миналия месец Ердоган обвини някои от участващите в студентските протести, че били "терористи".

Хомосексуалността е била законна през цялата история на съвременната Турция.

Но гей хората често се сблъскват с тормоз, а ЛГБТ събитията - включително Истанбулския гей парад - бяха блокирани от Ердоган.