Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Тунис на изненадващо посещение за разговори с тунизийския си колега, съобщи неговият кабинет при първото посещение на държавен глава след президентските избори в Тунис през есента, съобщава "Ройтерс".

Посещението е на фона на усилията на Турция да постигне сделки в Средиземноморието, където Анкара е в противоречие с Гърция по отношение на ресурсите край бреговете на разделения остров Кипър.

Миналия месец Турция подписа морско споразумение с международно признатото правителство на Либия, което разгневи Гърция. 

В изявление от кабинета на Ердоган се посочва, че той е придружаван от своите министри на външните работи и отбраната, както и от ръководителя на разузнаването. Той не предостави повече подробности относно съдържанието или целта на разговорите.

Като част от разширеното си сътрудничество със съседната на Тунис, Либия, Анкара подписа споразумение за военно сътрудничество. Ердоган коментира, че Турция може да разположи войски в Либия.

Във вторник говорителят на президента Ибрахим Калин заяви, че Турция може да се наложи да изготви законопроект за изпращане на войски в Либия и добави, че парламентът в момента работи по него. Евентуалното разполагане тревожи и Русия, която заяви, че е много загрижена от такава перспектива.

Турция обяви, че парламентът разработва закон за войски в Либия

Турция обяви, че парламентът разработва закон за войски в Либия

Турция ще продължи да оказва необходимата подкрепа