Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е разпоредил на външното министерство на Турция да обяви 10 посланици от западни страни за "персона нон грата" заради призивите за освобождаването на филантропа и негов политически противник Осман Кавала, предаде "Ройтерс".

Кавала е в затвора от края на 2017 г., обвинен във финансиране на общонационалните протести през 2013 г. и за участие в неуспешния преврат през 2016 г. Той отрича обвиненията.

Турция скастри посланиците на 10 страни, включително на САЩ и Германия

Турция скастри посланиците на 10 страни, включително на САЩ и Германия

След като призоваха за освобождаване на лидер на гражданското общество

В съвместно изявление от 18 октомври посланиците на Канада, Дания, Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия и САЩ призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая на Кавала. Те бяха привикани от турското външно министерство, което нарече изявлението безотговорно.

"Дадох необходимата заповед на нашия външен министър и казах какво трябва да се направи: тези 10 посланици трябва да бъдат обявени за персона нон грата веднага. Ще го уредите незабавно", отбеляза Ердоган в реч пред тълпа в северозападния турски град Ескишехир.

Кавала беше оправдан миналата година по обвинения, свързани с протестите, но решението беше отменено тази година и комбинирано с обвинения по друго дело, свързано с опита за преврат. Правозащитни организации подчертават, че неговият случай е емблематичен за репресиите срещу инакомислещите при управлението на Ердоган.

Привържениците на Кавала го смятат за политически затворник, ударен заради работата си по правата на човека във все по-авторитарна Турция.

Ердоган изригна срещу 10 посланици на западни държави, заплаши да ги изгони

Ердоган изригна срещу 10 посланици на западни държави, заплаши да ги изгони

"Кои си мислите, че сте вие?"