Различни актуални въпроси, сред които ситуацията в Украйна, войната в Газа, усилията за намиране на решение на кризата в Сирия и борбата с тероризма, са обсъдили в сряда турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин.

Двамата в Астана, столицата на Казахстан, за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Това се казва в изявление на Дирекцията за комуникации на Турция цитирано от Анадолската агенция.

Ердоган каза, че Турция ще продължи да се стреми към установяване на мир в своя регион и в света.

Той каза, че Турция може да постави основите за консенсус за прекратяване на продължаващата война между Русия и Украйна с прекратяване на огъня. По думите му, е възможен справедлив мир и за двете страни в конфликта.

Турският лидер подчерта, че атаките на Израел срещу палестински територии и заплахите срещу Ливан са насочени към регионалния и глобален мир, както и към стабилността, а разпространението на конфликти ще причини най-големи щети на страните в региона. Той призова международната общност да се съсредоточи върху спирането на Израел, който уби близо 38 000 палестинци в Газа след трансгранично нахлуване на Хамас на 7 октомври 2023 г.

Ердоган призова за международен натиск срещу Израел за Газа

Ердоган призова за международен натиск срещу Израел за Газа

По повод на ислямския празник Курбан Байрам

Ердоган заяви, че Турция е решена да предотврати образуването на терористична държава по границите си.

Турският президент също така подчерта значението на прекратяването на нестабилността в региона, особено гражданската война в Сирия, започнала през 2011 г., като каза, че "Турция е готова да сътрудничи за намиране на решение".

"Имаме дискусии с Русия относно атомната електроцентрала Синоп, вярвам, че можем да предприемем сериозни стъпки по този въпрос", каза Ердоган, имайки предвид планирана електроцентрала в черноморския регион на Турция. Това ще бъде втората ядрена централа на Турция след една в Южна Турция и втората й централа, построена чрез партньорство с Москва.

Турският президент изрази увереност в постигането на амбициозната цел за търговски обем от 100 милиарда долара, цитирайки силен потенциал за растеж в двустранните отношения.

Ердоган покани Путин да посети Турция, а руският лидер потвърди намерението си да осъществи това пътуване в близко бъдеще.

Турция пуска всички реактори на АЕЦ "Аккую" до края на 2028г.

Турция пуска всички реактори на АЕЦ "Аккую" до края на 2028г.

Това изявление идва на фона на предстоящите местни избори в Турция, които ще бъдат на 31 март.

Централата в Синоп се очаква да бъде вторият ядрен проект на страната след атомната електроцентрала Аккую в Мерсин, Южна Турция, която в момента се изгражда от Русия.

Турският президент Реджеп Ердоган няма да бъде посредник в преговорите за разрешаване на украинския конфликт, заяви обаче прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по Първи канал, цитиран от ТАСС. В отговор на въпрос дали е възможно турският лидер да стане посредник в тези преговори, говорителят на Кремъл каза: "Не, невъзможно е".

Песков също потвърди, че на днешната среща между Ердоган и руския президент Владимир Путин е била обсъдена темата за конфликта в Украйна. "Темата беше обсъдена, да", каза той.