Дипломатически изолираният президент на Венецуела Николас Мадуро получи подкрепа от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и аржентинската футболна легенда Диего Марадона преди изборите през уикенда, които масово бяха заклеймени като нечестни, съобщава "Ройтерс".

САЩ, Европейският съюз и основни латиноамерикански страни разкритикуваха изборите в неделя, в които левият президент Николас Мадуро вероятно ще бъде преизбран за 6-годишен мандат.

Тръмп удря с ембарго петрола на Венецуела

Тръмп удря с ембарго петрола на Венецуела

Затягат примката около Мадуро

Критиците изтъкват, че Мадуро, 55-годишен бивш шофьор на автобус, който е начело на държавата по време на тежка икономическа криза, практически си осигури победа, след като на двама от най-популярните му противници им беше забранено да се кандидатират за изборите, а избирателната комисия е проправителствена.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплаши с още санкции и призова Латинска Америка да отреже венецуелските властници от финансовите системи и да им ограничи визите.

Всякакви прояви на подкрепа от чужбина са особено добре дошли за Мадуро в навечерието на изборите. В предизборната кампания той се опита да легитимира лидерството си, като омаловажи бруталната икономическа криза, която докара венецуелците до глад, умирайки от някога контролирани болести и емигрирайки масово.

Колумбия: Венецуела е пред хуманитарна криза

Колумбия: Венецуела е пред хуманитарна криза

Николас Мадуро обаче се стреми към преизбиране

В разговор, излъчван по венецуелската държавна телевизия чрез разделен екран, Мадуро и Ердоган проведоха приповдигнат разговор чрез преводач, който беше съпътстван от няколко технически проблема.

"Вярвам, че ще триумфирате", казал Ердоган на Мадуро, чийто основен противник е бившият губернатор на щат Хенри Фалкон, който скъса с бойкота на опозицията, за да се кандидатира за президент.

На свой ред Мадуро казал на Ердоган, че "венецуелците ще дадат урок по демокрация и свобода на света в неделя".

По време на заключителния предизборен митинг в центъра на столицата Каракас снощи Марадона изненада тълпата, танцувайки в ритъма на реге песен, докато размахвал венецуелското национално знаме в жълто, синьо и червено.

Във Венецуела протестираха заради недостиг на свинско

Във Венецуела протестираха заради недостиг на свинско

Какво се случи със свинското? Те ни саботираха

Марадона, който се определи като "войник" на Мадуро, е известен с подкрепата си на леви политици и беше приятел на предшественика му Уго Чавес и покойния кубински лидер Фидел Кастро, чийто лик е татуиран на крака му.

Мадуро и Ердоган са критикувани за авторитарния им стил на управление и за стремежа им да потискат инакомислещите, докато се справят зле с икономиките си.

Мадуро редовно твърди, че дясна, ръководена от САЩ кампания саботира икономиката, за да предизвикат преврат и да наложат капиталистическо ръководство на Венецуела.