Турският президент Реджеп Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор мигрантската криза и изпълнението на обещанията на ЕС към Анкара, предаде "Ройтерс". 

Това са съобщили от турската президентска пресслужба. 

Припомняме, Ердоган заплаши ЕС, че Турция ще пусне мигрантите към Западна Европа, ако съюзът реши да спре преговорите с Анкара за еврочленство. Европейският парламент прие резолюция с призив за блокиране на преговорите между Брюксел и турската държава.

Германия няма да налага ограничение на броя на бежанците, които приема. Това обяви по-рано днес германският канцлер Ангела Меркел на конференция на нейния Християндемократически съюз в Мюнстер.

Без ограничения на броя на бежанците в Германия, отсече Меркел

Без ограничения на броя на бежанците в Германия, отсече Меркел

Не се съобразява с настояванията на коалиционните си партньори

Баварската сестринска партия на Меркел, Християнсоциалният съюз, многократно призова за налагане на ограничение на броя на бежанците, на които се предоставя убежище в Германия и предложи горна граница от 200 хил. мигранти на година, идея, която Меркел отхвърли.

Друга тема, която са засегнали двамата, е успешното обединение на Кипър. Ердоган е призовал да не се подпомогат финансово забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и последователите на духовника в изгнание Фетулах Гюлен. 

Не сме се отказали от ЕС, но имаме и много алтернативи, предупреди Ердоган

Не сме се отказали от ЕС, но имаме и много алтернативи, предупреди Ердоган

Все още не сме затворили книгата ЕС