Турският президент Реджеп Е утвърди меморандум за военно сътрудничество между Турция и правителството на Националното споразумение на Либия, става ясно от публикацията в правителствения вестник Resmi gazete, цитиран от ТАСС.

Ердоган заяви в четвъртък, че Турция ще изпрати войски в Либия сега, когато Триполи ги иска, съобщава "Ройтерс". "Тъй като в момента има покана от Либия, ние ще я приемем", обяснява Ердоган пред членове на своята партия.

"Ще внесем законопроекта за изпращането на войски в Либия на дневен ред веднага след отварянето на парламента. Около 8-9 януари, добави той.

От страна на Турция документът е окончателно ратифициран. Преди това споразумението беше одобрено от парламента и турската комисия по външни работи.

На 28 ноември в Истанбул беше подписано споразумение за военно сътрудничество между Турция и Либи. То предвижда подготовка и обучението на военни, структуриране на правната база, както и укрепване на отношенията между военните на двете страни.

Ердоган обещава да увеличи военната подкрепа за Либия, ако се наложи

Ердоган обещава да увеличи военната подкрепа за Либия, ако се наложи

Оценява сухопътните, въздушните и морските възможности

Между Турция и Либия бе подписан меморандум за разбирателство относно морските зони, което предизвика остра реакция от Гърция.

Понастоящем в Либия има паралелно две изпълнителни власти: международно признатият Фаиз Сарадж и временният кабинет на Абдула Абдурахман ат-Тани, действащ в източната част на страната, заедно с парламента и подкрепен от генерала на либийската национална армия Халифа Хафтар.

Хафтар обяви на 12 декември, че въоръжените сили тръгват в "решителна битка за столицата".

Командването на многократно подчертава, че ще устои на всяка чужда намеса, а също така заплашва да потопи кораби и да свали транспортни самолети с военни товари от Турция.

Турция обяви, че парламентът разработва закон за войски в Либия

Турция обяви, че парламентът разработва закон за войски в Либия

Турция ще продължи да оказва необходимата подкрепа