Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е призовал световните сили на срещата на Г-20 в Китай да бъде създадена „зона за сигурност” в Сирия, където да няма сражения и която би помогнала за спирането на потока от мигранти от арабската страна, съобщава „Ройтерс”.

По думите на Ердоган, той е повторил предложението за „зона забранена за полети” в Сирия по време на разговорите си с колегите си от Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама.

Турция, която приютява 3 млн. сирийски бежанци, отдавна настоява за зона за сигурност, в която да бъдат защитени цивилните, но съюзниците й от Запада не гледат с особена охота на това предложение, тъй като се опасяват, че подобен ход би включвал по-сериозен военен ангажимент.

В опит да защити своята граница, Турция навлезе в Северна Сирия преди почти две седмици, като досега успя да прочисти 90-километрова ивица по границата от бойци на ДАЕШ (Ислямска държава” и кюрдските сили.

„Сирийските граждани в нашата страна и онези, които искат да напуснат Сирия, сега могат да открият възможност да живеят по-спокойно в тяхната собствена страна и техните собствени домове”, изтъкна Ердоган по отношение на прочистените от екстремисти райони.

Зона забранена за полети би могла да бъде създадена там, а това беше моето предложение и към Путин, и към Обама. Това може да бъде постигнато от силите на коалицията. Ние полагаме усилия да предприемем тази стъпка”, подчерта турският президент по време на пресконференция след края на срещата на Г-20.

Ердоган допълни, че турската офанзива в Сирия целяла да прогони ДАЕШ от турската граница и да гарантира, че сирийската кюрдска милиция "Отряди за защита на народа" няма да се разпростре в тази зона.

Турция предложи зона за сигурност, която да се простира на около 40 километра в територията на Сирия, на предишната среща на Г-20 в турския курорт Анталия, но не постигна успех.