Австрийското външно министерство е привикало турския посланик Озан Джейхун, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган наруга Виена за издигане на израелското знаме над правителствени сгради в знак на солидарност на фона на военните действия в Газа, съобщи министерството, цитирано от местните медии.

"След тези абсурдни изявления на президента Ердоган, турският посланик беше привикан в министерството на външните работи през първата половина на деня, за да му бъде предадена ясно позицията на Австрия", уточниха от ведомството.

Ердоган пришпорва папата да помогне за спиране "клането" на Израел

Ердоган пришпорва папата да помогне за спиране "клането" на Израел

На Израел трябвало да се преподаде урок

Австрийският външен министър Александър Шаленберг от своя страна заяви в изявление, че конфликтът в Близкия изток не може да бъде уреден "с пяна на устата".

"Хамас е терористична организация", настоя министърът и добави, че като атакуват правителства, включително австрийското, които в лицето на терора са на страната на Израел, турските политици отново показват "ужасяващото си възприемане на закона". "Вместо да наливаме масло в огъня, ние спешно призоваваме Турция да допринесе за деескалацията", подчерта австрийският първи дипломат.

По-рано турският президент обвини Израел в "отвратителни атаки срещу джамията Ал Акса", едно от най-светите места в исляма, твърдейки, че израелските власти са провокирали поредното разгаряне на напрежението в региона.

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

Отговарът на Израел обаче трябва да е съразмерен и съобразно международното право