Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя, че Европейският съюз трябва да отвори нови глави в процеса на присъединяване на Турция, в противен случай Анкара няма какво да обсъжда с Общността и ще каже "сбогом", съобщава "Ройтерс".

Коментарите му бяха направени след като еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан подчерта, че Турция под управлението на Ердоган е обърнала гръб на присъединяването към ЕС.

Турция се отдалечава от европейската перспектива, обяви еврокомисар

Турция се отдалечава от европейската перспектива, обяви еврокомисар

Хан предлага икономическо сътрудничество

"Отсега нататък няма друг вариант освен отварянето на главите, които все още не сте отворили. Ако не ги отворите, сбогом", изтъкнал Ердоган.

Той също така отбелязал, че ще обсъди евентуални операции в сирийските градове Манбидж и Ракка с руския президент Владимир Путин по време на официалното си посещение в Русия утре, както и с американския президент Доналд Тръмп по-късно този месец.

По думите на Ердоган, той се надявал, че предстоящите му разговори с Путин и Тръмп ще дадат началото на нова епоха в Сирия и Ирак.

Той също така настоял, че Турция няма да позволи на кюрдските екстремистки групировки да постигнат целите си в Северна Сирия.

Турция възприема "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди като продължение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава от три десетилетия за кюрдска автономия. Отношенията между Турция и САЩ наскоро се обтегнаха заради американската подкрепа за "Отрядите за народна защита" в борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия.