Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е настоял пред посланици от Европейския съюз, че Общността не била предоставила значима подкрепа в борбата с миграцията и че не е отговорила на усилията на Турция за подобряване на отношенията, информира "Ройтерс".

Отношенията между Анкара и ЕС достигнаха точка на кипене през 2019 г. заради спор между Турция и Гърция, членка на ЕС, относно морската юрисдикция и правата за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.

Турция иска от ЕС и съседите да поемат отговорност за мигрантската тежест

Турция иска от ЕС и съседите да поемат отговорност за мигрантската тежест

Хулуси Акар предупреждава Гърция за Егейско море - да превръща двустранните проблеми в проблеми Турция-ЕС и Турция-САЩ

Оттогава Анкара и Атина, съюзници в НАТО, възобновиха преговорите за преодоляване на различията си, смекчавайки напрежението и установявайки това, което както Турция, така и Общността нарекоха "позитивен дневен ред", въпреки че този ход не доведе до подобряване в сътрудничеството.

Говорейки пред посланици на страни от ЕС на среща в Анкара, Ердоган отбелязала, че Турция искала да постави отношенията с Общността върху "по-солидна основа", но е била подложена на "тактика разтакаване".

"Искам да заявя с тъга, че не получихме отговора, който искахме от страна на ЕС на тези стъпки", подчерта той.

ЕС осигурява 325 млн. евро помощ за бежанците в Турция

ЕС осигурява 325 млн. евро помощ за бежанците в Турция

325 млн. евро ще бъдат заредени в дебитните карти на бежанците

През март 2016 г. ЕС постигна споразумение с Турция за спиране на потока от мигранти в Общността и Анкара да приеме сирийци, бягащи от войната в тяхната страна, в замяна на милиарди евро за проекти.

В момента Турция е домакин на около 4 млн. сирийски бежанци, най-голямото бежанско население в света, и обяви, че няма да приема повече мигранти.

"Турция не получи значима подкрепа от ЕС в битката си с миграцията", настоя Ердоган, добавяйки, че не би било възможно да има "задълбочено сътрудничество" по въпроса, докато условията на споразумението от 2016 г. не бъдат актуализирани.

Турция натиска за преразглеждане на споразумението за мигрантите с ЕС

Турция натиска за преразглеждане на споразумението за мигрантите с ЕС

То беше сключено през 2016 година

"Кризата в Беларус показа още веднъж, че блокът е лишен от устойчива политика в борбата с миграцията", добави той, визирайки спора между Минск и ЕС за хиляди мигранти, блокирани на границите им.

Той отбеляза също, че политическите сътресения в Босна, причинени от сепаратистките действия на лидера на босненските сърби Милорад Додик, се влошавали от недостатъците в перспективата за членство на Общността, добавяйки, че регионът "дава сигнали за връщане към негативната среда от 1990-те години".