Проблемът с бежанците не трябва да се разглежда единствено като въпрос, който Турция трябва да разреши, каза министърът на отбраната на Турция, призовавайки Европейския съюз да прояви чувствителност при споделянето на мигрантската тежест, съобщава "Хюриет".

"Очакваме всички, особено ЕС, да поемат отговорност по този въпрос. Опитахме всичко възможно и продължаваме да го правим. Правили сме и правим всякакви жертви, финансови и морални", каза министърът на отбраната Хулуси Акар по време на инспекция на турско-гръцката граница на 29 август.

Турция е приела почти 5 милиона бежанци, от които 3,6 милиона са сирийци и сега е загрижена за нов приток на бежанци от Афганистан, след като талибаните поеха контрола в разкъсаната от войната страна.

Словения: В ЕС няма консенсус за приемането на бежанци от Афганистан

Словения: В ЕС няма консенсус за приемането на бежанци от Афганистан

Страните членки на ЕС трябва да излязат с позиция дали искат да приемат вълна от мигранти

Акар иска съседните държави и ЕС да проявят чувствителност при справянето със ситуацията, като подчерта, че проблемът не трябва да се разглежда само като въпрос на Турция. Той определя отхвърлянето на мигранти от гръцката военноморска охрана като неприемливо.

"Докато правим големи жертви, за да гарантираме безопасността и хуманитарните нужди на 5 милиона бежанци в Северна Сирия и 4 милиона в нашата страна, не е възможно да приемем нечовешките мерки, предприети от Гърция срещу пристигането на 3-5 души", обяснява Акар.

"Това е в противоречие със законите и въобще с човечеството", допълва той, призовавайки Гърция да преразгледа мерките, които е предприела срещу мигрантите.

Гърция: Няма да се превърнем отново във врата към Европа за мигрантите

Гърция: Няма да се превърнем отново във врата към Европа за мигрантите

Страната завърши строежа на стената по границата с Турция

Турция се стреми да разреши различията си с Гърция по Егейско море с мирни средства и диалог, но става обект на постоянни провокации и агресивни действия и реторика от страна на гръцките политици, каза Акар.

"Те се държат така, сякаш са единственият собственик на Егейско море и въоръжават всички острови", казва министърът и допълва, че гръцките изисквания са далеч от реалността и искреността.

"Има Лозански и Парижки договори, които предвиждат определени неща. Някои острови не трябва да бъдат въоръжени, те трябва да бъдат обезоръжени. Въпреки че те са открито цитирани в тези договори, нашите гръцки съседи полагат всички усилия да ги нарушават и дестабилизират ситуацията", заяви той.

Военачалници на Турция наблюдават на място военните учения в Егейско море

Военачалници на Турция наблюдават на място военните учения в Егейско море

"Ние не поглеждаме към територията, морето или суверенитета на никоя страна"

Гръцката политика е алчна и много опасна, предупреждава Акар. "Историята показва, че те не могат да постигнат нищо по този начин. Те трябва по-добре да видят това. Искаме те да знаят, че никога няма да им позволим да нарушат правата ни".

Акар също така призова Гърция да прекрати усилията да превърне двустранните проблеми в проблеми Турция-ЕС и Турция-САЩ.

"Това е грешно. Искаме те да поправят този неправомерен ход. Гърция трябва да види, че не може да постигне нищо чрез тези експанзионистични политики и провокативни действия", а гръцките политици да спрат да бягат след празни мечти, коментира турският военен министър.

Гърция реформира специалните си сили

Гърция реформира специалните си сили

Напрежение в Егейско море