Турция обмисля налагането на санкции на кюрдския северен Ирак за планирания референдум за независимост, съобщава президентът Тайип Ердоган, цитиран от държавната агенция "Анадолу" и Ройтерс.

Турция засили опозицията си срещу кюрдския референдум, изпрати на учение танков по южната граница и заяви, че вота може да доведе до глобален конфликт.

Турция дрънка оръжие на границата с Ирак

Турция дрънка оръжие на границата с Ирак

Седмица преди референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Ердоган, който присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, каза пред световните лидери, че референдумът в Северен Ирак може да доведе до нови конфликти в Близкия изток.

Говорейки пред репортери извън хотела, Ердоган заяви, че турският съвет за национална сигурност и кабинет ще обсъдят потенциалните санкции за Северен Ирак в петък.

"Като съвет за национална сигурност ние ще консултираме правителството по нашето решение.  Кабинетът ще се срещне и ще обсъди това. Той ще оцени и ще изложи позиция си и какъв вид санкции можем да наложим, ако искаме, но те няма да са обикновени", заявява Ердоган, цитиран от "Анадолу".

Ердоган нападна кюрдите в Ирак в ООН

Ердоган нападна кюрдите в Ирак в ООН

Глобалната стабилност била намаляла

Турция има силни търговски връзки с кюрдското регионално правителство в Северен Ирак, във връзка със стотици хиляди барела петрол, които минават на ден през Турция. Има и одобрени плановете на руския петролен гигант "Роснефт" да инвестира в тръбопроводи за износ на газ за Турция и Европа.

"Ние ще обявим последните си мисли по въпроса след заседанието на кабинета и решението на съвета за националната сигурност", казва Ердоган и добавя: "Мисля, че би било по-добре да видят това."