Посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Украйна е насрочено за 3 февруари, съобщи в сряда CNN Türk.

На този ден ще се навършат 30 години от установяването на дипломатически отношения между Анкара и Киев.

Ердоган кани Путин и Зеленски да се помирят в Турция

Ердоган кани Путин и Зеленски да се помирят в Турция

Анкара е готова да действа във всякаква роля, за да намали напрежението между Русия и Украйна

По-рано официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калън обяви възможността за такова посещение.

Припомняме, че по-рано днес Ердоган покани президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски на среща в Турция "за уреждане на разногласията" между двете страни.

"Турция е готова да действа във всякаква роля, за да намали напрежението между Русия и Украйна. Президентът Ердоган води преговори както с руския президент Владимир Путин, така и с украинския му колега Володимир Зеленски. Всъщност той дори ги покани да дойдат в Турция, ако искат да се срещнат и да разрешат проблемите и разногласията си", обясни говорителят, цитиран от вестник "Сабах".

Той посочи и че Ердоган ще отиде в Украйна през следващите седмици за преговори със Зеленски.

През миналата година турският президент многократно заявяваше, че иска да посредничи за уреждането на кризата между Русия и Украйна. В хода на телефонните разговори, проведени през декември 2021 г., Путин обясни на Ердоган, че Киев продължава да провежда деструктивна политика, насочена към нарушаване на Минските споразумения за уреждане на ситуацията в Югоизточна Украйна.

Трюдо: Руската агресия срещу Украйна е неприемлива

Трюдо: Руската агресия срещу Украйна е неприемлива

Канада работи с международните си партньори срещу тази агресия

В последно време Западът и Киев отправят обвинения към Русия, че възнамерява да нахлуе в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи тези твърдения като "празни и неоснователни", служещи като уловка за ескалация на напрежениетои увери, че Русия не представлява никаква заплаха за никого. Песков обаче не изключи възможността за провокации, целящи да оправдаят подобни обвинения, и предупреди, че опитите за използване на военна сила за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат много сериозни последици.