Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че турските сили, които на няколко пъти нахлуха в Северна Сирия от 2016 г. насам, ще останат в страната, докато сирийците могат да живеят в свобода и безопасност, предава "Ройтерс".

"Сега те провеждат избори, така наречени избори", каза Ердоган за парламентарни избори в неделя в контролираните от правителството райони на Сирия, след близо десетилетие на гражданска война. "Докато сирийският народ не живее в свобода, мир и безопасност, ние ще останем в тази страна", подчерта той в реч в Анкара.

Седем загинали и 85-ма ранени при атентат в Сирия

Седем загинали и 85-ма ранени при атентат в Сирия

На фона на изборите в страната

При нападение с кола бомба в неделя в северозападната част на Сирия в района на Азаз загинаха петима души и други 85 души бяха ранени. Инцидентът стана в пограничното село Сику. 15 от ранените са били откарани в болница от турската страна на границата и някои са в критично състояние.

Азаз е под контрола на бунтовниците, подкрепяни от Турция след първото нахлуване на Анкара в Сирия през 2016 г., при операция, която имаше за цел да прогони екстремистите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди от границата ѝ със Сирия.

Анкара разглежда подкрепяните от САЩ "Отряди за народна защита" като терористична организация. Операцията приключи през 2017 година.

Сирия проведе парламентарни избори на територията, контролирана от правителството в неделя. Страната изпитва затруднения заради сриващата се икономика и новите американски санкции, след като президентът Башар Асад си възвърна контрола върху по-голямата част от страната.

Белият дом: Изборите в Сирия не бяха честни

Белият дом: Изборите в Сирия не бяха честни

Натиск от САЩ над Башар Асад