Реджеп Ердоган планира да поеме по-голям контрол над икономиката след президентските избори следващия месец, съобщава "Ройтерс". След коментарите му турската лира стигна рекордно ниско ниво.

В интервю за телевизия "Блумбърг" в Лондон, Ердоган обясни, че централната банка е независима, но не може да се пренебрегва сигналите от ръководителя, след прехода към президентска система. "Ще поема отговорност като безспорен ръководител на изпълнителната власт по отношение на стъпките, които трябва да се предприемат и решенията по тези въпроси", коментира Ердоган по време на посещението си във Великобритания.

Ердоган обясни, че в крайна сметка гражданите ще държат президента отговорен за всички проблеми, произтичащи от паричната политика.

Партията на Ердоган и коалиционните ѝ партньори печелят мнозинство на 24 юни

Партията на Ердоган и коалиционните ѝ партньори печелят мнозинство на 24 юни

Това показва ново социологическо допитване

"Те ще държат президента отговорен, те ще поискат това от президента. Президент, който е ефективен в паричната политика. Това може да накара някои да се почувстват неудобно, но трябва да го направим, защото тези, които управляват държавата, са отговорни пред гражданите", допълни Ердоган.

Ердоган е остър критик на високите лихвени проценти, в петък ги нарича "майка и баща на всяко зло". "Лихвеният процент е причината и инфлацията е резултатът. Колкото по-нисък е лихвеният процент, толкова по-ниска ще бъде инфлацията", обясни той.

Ердоган също така коментира, че изпълнителният директор на "ХалкБанк" Мехмет Хакан Атилла, признат за виновен от съд в САЩ, че помага на Иран да избегне санкциите на САЩ, е невинен и Турция иска оправдаването му. "Ако Хакан Атила бъде обявен за престъпник, това би било почти равносилно на обявяване на турската република за престъпник", допълни Ердоган.

Ердоган нарече лихвените проценти "майка на всяко зло"

Ердоган нарече лихвените проценти "майка на всяко зло"

Също така били и баща на всяко зло

Коментарите на Ердоган в Лондон засилиха дългогодишната загриженост относно желанието на президента да оформи паричната политика и да попречи на способността на централната банка да удържи двуцифрената инфлация.

Доходността от 10-годишните държавни облигации за кратко достигнаха най-високата си стойност за осем години. С по-ниски лихвени проценти, Ердоган иска да увеличи кредитния ръст, особено в строителната индустрия.