Турският президент Реджеп Тайип Ердоган помилва седем бивши висши военни, осъдени на доживотен затвор заради свалянето на правителството през 1997 г. Това предаде Асошиейтед прес.

Бившите генерали бяха помилвани поради здравословни проблеми и напредналата им възраст.

Те бяха осъдени на доживотен затвор през 2018 г. заради ролята си в кампанията, ръководена от просветските военни на Турция, принудила тогавашния премиер Неджметин Ербакан да подаде оставка. Присъдите им бяха потвърдени от апелативен съд през 2021 г.

Свалянето на правителството по-късно беше наречено "постмодерен преврат" в Турция, тъй като за разлика от предишни военни преврати в страната, не бяха използвани танкове или войници. Правителството на Ербакан беше заменено от коалиция, номинирана от президента.

По време на свалянето на Ербакан армията беше обезпокоена от усилията му да повиши популярността на исляма в преобладаващо мюсюлманската, но светска страна. На 28 февруари 1997 г. доминираният от военните Съвет за национална сигурност заплаши с действия, ако Ербакан не отстъпи. Той подаде оставка четири месеца по-късно.

Армията на Турция, която отдавна смяташе ролята си на защитник на светските традиции на страната, организира три преврата между 1960 и 1980 г. През юли 2016 г. Турция осуети нов опит за преврат, за който правителството обвини поддръжниците на живеещия в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен.

В Иран помилваха над 80 000 затворници

В Иран помилваха над 80 000 затворници

Очаква се много от арестуваните при антиправителствени протести да бъдат освободени