Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей помилва над 80 000 затворници, съобщава ДПА.

Очаква се голяма част от арестуваните във вълната от антиправителствени протести да бъдат освободени. Наскоро на свообода бяха пуснати правозащитници.

Помилванията бяха наредени от Хаменей през февруари точно преди годишнината от ислямската революция от 1979 г. Подобни събития имаше около годишнината и в предходни години.

Сред помилваните няма осъдени за шпионаж, убийство и щети или палежи на правителствени или военни сгради.

В Иран са екзекутирани близо 100 души за два месеца

В Иран са екзекутирани близо 100 души за два месеца

Смъртните наказания са изпълнени след "крайно несправедливи процеси"

Критиците на режима твърдят, че управляващите извършват помилванията в опит да успокоят демонстрантите, след като политическото и религиозното ръководство на Иран беше обвинено, че проявява прекомерна жестокост.

Правозащитниците посочват още, че за помилване е необходим обвинителен акт. Следователно задържаните трябва да се признаят за виновни, за да бъдат освободени.

Продължилите с месеци протести доведоха до смъртта на над 500 демонстранти и предизвикаха най-голямата криза в Иран от десетилетия.

Демонстрациите започнаха през септември миналата година след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, задържана от моралната полиция в страната. Първоначално протестите бяха насочени срещу задължителното носене на хиджаб от жените, но впоследствие започнаха и призиви за нова революция.

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

Техеран използвал смъртното наказание, за да всява страх сред населението