Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че повече от 1000 бойци на въоръжената палестинска групировка Хамас са били лекувани в болници в цяла Турция.

Той повтори позицията си, че това е "движение за съпротива", съобщава "Ройтерс".

"Ако наречете Хамас "терористична организация", това ще ни натъжи", каза Ердоган на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Анкара, след като Мицотакис опрдели "Хамас" като такава.

"Ние не смятаме "Хамас" за терористична организация. Повече от 1000 бойци се лекуват в болници в цялата ни страна", каза Ердоган.

По-късно турски служител каза, че Ердоган е "сгрешил" и има предвид, че жители на Газа като цяло са били лекувани в Турция.

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с "геноцидните си методи"

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с "геноцидните си методи"

Според турския президент правата и свободите на хората в Газа са били нарушени

"Президентът Ердоган се изказа погрешно, той имаше предвид, че 1000 жители на Газа са подложени на лечение, а не членове на Хамас", каза турски служител.

"Ройтерс" не можа веднага да определи произхода на тези, които се лекуват в Турция.

Но през ноември Анкара каза, че евакуира десетки ранени или болни жители на Газа, предимно пациенти с рак, и техните спътници след офанзивата на Израел в Газа.

Припомняме, че преди ден Ердоган коментира остро действията Израел и премиера Бенямин Нетаняху в Газа. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с геноцидните си методи, което дори би накарало и Хитлер да ревнува, заяви той.

"Възможно ли е да погледнем какво е причинил Израел на народа на Газа в продължение на месеци и да видим, че е законно Израел да бомбардира болници, да убива деца, да потиска цивилни и да обрича невинни хора на глад, жажда и липса на лекарства под различни извинения? Какво е правил Хитлер в миналото? Той потискаше и убиваше хора в концентрационните лагери", изтъкна Ердоган в интервю за гръцкия вестник Kathimerini.

Според турския президент правата и свободите на хората в Газа, особено правото им на живот, са били нарушени.

"Ние защитаваме техните права. Ние защитаваме мира. Израел, от друга страна, продължава безразсъдно да нарушава резолюциите на ООН, международното право и правата на човека", допълни той.

По думите му палестинската съпротива не би била необходима, ако имаше "суверенна, независима, географски интегрирана държава Палестина, в границите от 1967 г., със столица Източен Йерусалим".

Също така Ердоган припомни заявката на "Хамас", че ако Палестина бъде призната за държава, то групировката ще разпусне въоръженото си крило и ще продължи като политическа партия.

ООН даде зелен сигнал за Палестина

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

Решение, основано на две държави, е ефективен начин за осигуряване на траен и устойчив мир, убеден е Ердоган. По думите му "Хамас" се е съгласила на споразумение за прекратяване на огъня, но Израел не искал примирие, защото искал да окупира цяла Газа.