САЩ обещаха подкрепа на Анкара по въпроса за Идлиб, този въпрос е обсъден от ръководителя на Белия дом по време на телефонен разговор. Към 26 февруари обаче не е оказана конкретна помощ, коментира турският президент Реджеп Ердоган в интервю пред репортери, които го придружават по време на посещението му в Азербайджан, съобщава "Анадолу".

Турският президент отбелязва, че по всяка вероятност ще трябва отново да обсъди темата за Сирия с Тръмп. Ердоган обяснява за дипломатическите усилия за намаляване на напрежението в Сирия.

"Датата и мястото на срещата за Идлиб бяха договорени - 5 март, най-вероятно Истанбул. В момента се обсъжда форматът на участие - с участието на двама или 4 лидера", обяснява турският президентът.

Анкара иска Москва да спазва всички точки от споразуменията в Сочи, относно Идлиб. "Турция няма да отстъпи от позициите си".

В същото време Ердоган отрича съобщенията за готовност на САЩ да прехвърлят "Пейтриът" на Анкара.

"САЩ не изразиха готовност да доставят на Турция зенитно-ракетни системи. Анкара каза на американската страна, че е готова да придобие "Пейтриът" от САЩ".

Ердоган: Турция ще изтласка сирийските сили от постовете в Идлиб тази седмица

Ердоган: Турция ще изтласка сирийските сили от постовете в Идлиб тази седмица

Изчерпвани се търпението със силите на режима на Асад

Турският президент сигнализира, че може да се опита да предизвика руския контрол върху сирийското въздушно пространство, заявявайки, че търси начини да атакува сирийските правителствени сили в собственото им небе, съобщава "Блумбърг".

В реч в сряда пред депутати от неговата управляваща партия, Ердоган отбеляза, че наближава крайният срок за сирийските сили, подкрепяни от Русия, да се оттеглят в северозападната провинция Идлиб, последната опозиционна опора. "Проблемът ни е, че не можем да използваме въздушното пространство в момента. Скоро ще намерим изход".

Не е ясно дали турските F-16 ще се насочат срещу сирийските сили от границите на Турция.

САЩ не отговори на искането на Турция за разполагане на системи "Пейтриът" на границата, за да подкрепи потенциалните турски удари.

Русия няма да спре подкрепата си за сирийската офанзива в Идлиб

Русия няма да спре подкрепата си за сирийската офанзива в Идлиб

Защото е "капитулация пред терористите и дори награда за тяхната дейност"

Турция е събрала около 10 000 военни в Идлиб в най-големия си опит да противодейства на офанзивата на сирийското правителство.

Конфликтът около крепостта на опозицията повдига въпроса за голямо кръвопролитие и масово изселване на бежанци към съседна Турция. Освен това, Турция се изправя срещу Русия, след като двете страни години наред работят за овладяване на пораженията на войната.

В сряда Ердоган заплаши, че ще използва сила, ако неговият ултиматум за изтегляне в края на месеца бъде игнориран.

"Няма да направим нито една крачка назад", каза Ердоган. "Определено ще изтласкаме силите на режима от определените от нас граници и ще дадем възможност на хората да се върнат по домовете."

Турция вече е приела 3,6 милиона бежанци от Сирия, повече от която и да е друга държава.

Турция се опасява от огромна нова вълна, трескаво строи лагери в Сирия и не планира да пуска повече бежанци да преминат границата. Едно от основните притеснения на Турция е, че джихадисти могат да се представят като цивилни и да представляват заплаха за сигурността, ако преминат нейните граници.

Подкрепяни от Турция бунтовници завзели Найраб, "портата на Саракеб" в Идлиб

Подкрепяни от Турция бунтовници завзели Найраб, "портата на Саракеб" в Идлиб

"С помощта на нашите турски приятели... изгонване на руските терористични милиции"