Турция планира да изтласка сирийските правителствени сили от турските наблюдателни постове в северозападната провинция Идлиб до края на февруари. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган, информират "Ройтерс" и "Дейли сабах".

Израел удари Газа и Сирия

Израел удари Газа и Сирия

След поредния ракетен обстрел

Изчерпвани се търпението със силите на режима на Асад, обсадили нашите наблюдателни постове. Няма да отстъпим и крачка назад, закани се турският лидер.

По време на реч пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган изрази надежда казусът за използването на въздушното пространство над Идлиб да бъде разрешен скоро. Това, според него, е най-големият въпрос. Русия контролира въздушното пространство и бомбардира подкрепяните от Турция бунтовници ежедневно, което е част от подкрепа на офанзивата на сирийската армия.

Среща Ердоган-Путин-Меркел-Макрон за Сирия на 5 март

Среща Ердоган-Путин-Меркел-Макрон за Сирия на 5 март

Вчера ясно изразих решимостта си за Идлиб пред Путин

По думите на Ердоган Турция се опитва да предотврати хуманитарна криза в Идлиб, докато в същото време Русия отказва да погледне тежката ситуация. Ердоган настоява силите на режима да прекратят атаките възможно най-бързо и да се изтеглят от турските наблюдателни постове.

Нашият краен срок, наложен на режима, изтича. След края на месеца ние ще направим всичко възможно да подсигурим нашите наблюдателни постове, закани се президентът на Турция.

Сирийските бунтовници, поддържани от турската армия, превзеха град Найраб в Идлиб във вторник.

Макрон и Меркел звъннаха и на Ердоган за среща с Путин за Сирия

Макрон и Меркел звъннаха и на Ердоган за среща с Путин за Сирия

Те обсъдиха възможността за провеждане на четиристранна среща с участието на президента на Русия Владимир Путин

Силите на президента Башар Асад се опитва да си върнат последния бастион под контрола на бунтовниците в Сирия след 9 г. война. Близо 1 милион души са разселени заради последните военни действия.

Правителствените сили превзеха град Кафр Набл и близките райони на 30 километра югозападно от Найраб, според Сирийския център за наблюдение на човешките права, местен източник и просирийска медия.

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Макрон и Меркел звънят на пожар на Путин за Сирия

Ситуацията в Идлиб, Северозападна Сирия, е толкова катастрофална, че президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел напуснаха извънредната среща

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео критикува офанзивата, като отбеляза, че сирийското правителство не може да постигне военна победа и че Вашингтон работи с Анкара за разрешаване на кризата.