Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се зарече да положи усилия, за да се гарантира, че правителството на Египет ще бъде съдено в международни съдилища за смъртта на бившия президент Мохамед Морси, който получи инфаркт в съд в Кайро в понеделник.

Говорейки на предизборен митинг в Истанбул, Ердоган настоя, че Морси "не почина, той беше убит", като призова Организацията за ислямско сътрудничество да предприеме действия за смъртта на Морси. Той добави, че ще повдигне въпроса на срещата на Г-20 в Япония в края на месеца.

Египет критикува ООН, че политизира смъртта на бившия президент Морси

Египет критикува ООН, че политизира смъртта на бившия президент Морси

И съвпадат с тези от друга страна, която използва смъртта му за политически цели

Според турския държавен глава египетските власти не са взели никакви мерки, за да спасят бившия президент.

"Морси колабираше на пода в съдебната зала в продължение на 20 минути. Властите, за съжаление, не се намесиха, за да го спасят", подчерта той, добавяйки: "Морси беше убит, не почина по естествени причини."

Морси, който беше отстранен от власт през 2013 г. от военните на фона на масово народно недоволство, предизвикано от управлението на ислямисткото движение "Мюсюлманско братство", според информациите е получил инфаркт в понеделник в съдебната зала по време на дело за шпионаж. Той беше на 67 години.

Ердоган се съмнява, че смъртта на Морси е естествена

Ердоган се съмнява, че смъртта на Морси е естествена

На погребална молитва в памет на египетския политик...

След смъртта му Върховният комисариат на ООН за правата на човека изрази загриженост във връзка с условията на задържането на Морси и осигуряването на необходимите медицински грижи, като също така настоя за независимо разследване на смъртта на бившия египетски държавен глава.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" също реагира на ситуацията, изтъквайки, че египетското правителство трябва незабавно да разпореди разследване на внезапната смърт на Морси.

Бившият президент на Египет Мохамед Морси почина в съда

Бившият президент на Египет Мохамед Морси почина в съда

Беше водеща фигура в ислямисткото движение "Мюсюлманско братство"