Турският президент Реджеп Тайип Ердоган категорично осъди Русия за извършването на въздушни удари, при които бяха убити десетки протурски бунтовници в Сирия, информира "Франс прес".

"Атаката на Русия срещу тренировъчния център на силите на Сирийската национална армия в областта Идлиб показва, че тя не иска траен мир в региона", настоя Ердоган в реч, излъчвана по телевизията.

78 подкрепяни от Турция бунтовници убити при удари на Русия в Сирия

78 подкрепяни от Турция бунтовници убити при удари на Русия в Сирия

"Най-кръвопролитните удари от влизането в сила на примирието"

Руски военен самолет в понеделник удари тренировъчен център на подкрепяни от Турция бойци в северозападната сирийска провинция близо до турската граница.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, уточни, че при нападението са загинали 78 бойци в най-кръвопролитния изблик на насилие след примирието, влязло в сила преди почти осем месеца.

Протурската групировка, известна като "Файлак ал Шам", отмъсти, като уби най-малко 15 подкрепяни от Москва бойци, уточниха от Сирийския център.

Бунтовниците в Сирия отмъщават след кръвопролитните удари на Русия

Бунтовниците в Сирия отмъщават след кръвопролитните удари на Русия

"Отмъщението продължава и ще бъде жестоко"

"Файлак ал Шам" е сунитска ислямистка групировка, която действа като прокси на Турция по време на няколко турски военни кампании на територията на Сирия, а също така беше източник на протурски наемници, изпратени да се бият в Либия.

Примирието в началото на годината прекрати офанзивата на подкрепяния от Русия сирийски режим, като в нея бяха убити повече от 500 цивилни и разселени почти един милион души.

Това беше една от най-тежките хуманитарни кризи в деветгодишната гражданска война в Сирия.

Последната голяма крепост на бунтовниците обхваща около половината провинция Идлиб, както и части от съседни провинции.