Турция има право да участва в решението за Нагорни Карабах, колкото и Русия. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като добави, че се надява двете страни да работят заедно за постигането на целта.

В разговор с журналисти след петъчната молитва в Истанбул Ердоган направи препратка към неотдавнашните изказвания на президента на Азербайджан Илхам Алиев, призоваващи Турция да посредничи за спиране на огъня, като заяви, че подобни думи не могат да бъдат оставени настрана.

Премиерът на Армения изключи дипломатическо решение на конфликта в Карабах

Премиерът на Армения изключи дипломатическо решение на конфликта в Карабах

Конфликтът в Карабах "няма...и няма да има дипломатическо решение дълго време"

"Азербайджан казва, че ако Армения предложи на Русия (да посредничи), ние предлагаме Турция. Той казва, че Турция също трябва да присъства с Русия в тези мирни преговори. Всъщност не съм чул отрицателна позиция от Русия в това отношение", коментира Ердоган.

На 12 октомври Алиев заяви, че макар да не знае кога ще започнат преговорите с Армения, той иска и Турция да участва в преговорите.

Алиев каза, че Минската група, създадена за посредничество в конфликта и оглавявана от Франция, Русия и САЩ, е предубедена и че Турция, която според него е световна сила заради участието ѝ в Сирия, Либия и други международни конфликти, трябва да участва в процеса на решение.

Арменският президент очаква ЕС и НАТО да спрат боевете в Нагорни Карабах
Обновена

Арменският президент очаква ЕС и НАТО да спрат боевете в Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан преговарят и във Вашингтон, и в Москва под дипломатическия натиск на големите световни сили

"Турция също е член на Минската група, защо да не трябва да бъде сред съпредседателите? Дори ако много западни страни не искат да я приемат, думата на Турция е голяма, тя е напълно независима", настоя президентът на Азербайджан.

През последните седмици в Нагорни Карабах има тежки сражения, отнели живота на 600 души, включително цивилни. Според руския президент Владимир Путин жертвите са близо 5000 души общо и от двете страни. 

Областта се разглежда от ООН и международното право за част от Азербайджан.

Световните сили, включително Русия, Франция и САЩ, призоваха за ново прекратяване на огъня. Междувременно Турция подкрепи правото на Баку на самозащита и поиска оттеглянето на "окупационните сили" на Армения.

Русия посредничи за две примирия от 27 септември, когато избухнаха новите сражения, но никое от тях не издържа дълго.

Отношенията между двете бивши съветски републики Азербайджан и Армения са напрегнати от 1991 г., когато арменските военни окупират Нагорни Карабах.

И второто примирие в Нагорни Карабах нарушено

И второто примирие в Нагорни Карабах нарушено

От Нагорни Карабах разкриха, че 710 войници и 36 цивилни са убити