Арменският президент Армен Саркисян замина за Брюксел, за да обсъди конфликта в Нагорни Карабах с представители на НАТО и Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

По време на посещението той ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Армения очаква лидерите на НАТО и ЕС да направят "всичко възможно", за да спрат боевете и да "съживят" споразумение за прекратяване на огъня.

Пътуването следва повече от три седмици боеве за Нагорни Карабах, планински анклав, който е международно признат като част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Азербайджан и Армения преговарят във Вашингтон за Нагорни Карабах

Азербайджан и Армения преговарят във Вашингтон за Нагорни Карабах

До момента Русия е посредник в преговорите

Като част от широкия дипломатически натиск от страна на големите световни сили, министрите на външните работи на Азербайджан и Армения също отлетяха за Москва за преговори с Русия, която посредничи за прекратяване на огъня, но не успя да сложи край на сблъсъците, при които стотици хора загинаха през последния месец.

Тогава външните министри на враждуващите страни отидоха и във Вашингтон за преговори в петък с участието на американския държавен секретар Майк Помпео, което породи надежди за пробив.

Двете страни съобщиха за нови боеве в сряда в и около Нагорни Карабах. Азербайджан отрече да е бил свален един от военните му самолети.

Боевете породиха опасения от по-широка война в Южен Кавказ, привличайки Русия и Турция, съюзник на Азербайджан, и увеличиха загрижеността за сигурността на тръбопроводите в Азербайджан, които пренасят азерски газ и нефт до световните пазари.

Армения, която има пакт за отбрана с Русия, обвини Турция, че е изпратила наемници да се бият в конфликта.

Турция отрече това и заяви, че няма пряка роля в боевете. Но нейната твърда реторика увеличи напрежението в отношенията с Русия и с съюзниците на Турция в НАТО, които пренебрегнаха призивите на Азербайджан, Анкара да има мироопазваща роля.

Азербайджан казва, че арменските сили са агресорите в конфликта, а основното му условие за прекратяване на боевете е оттеглянето на арменците от Нагорни Карабах. Армения обвинява Азербайджан, че е завзел земя.

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов отлетя за Москва за "консултации с руската страна", а арменският външен министър Зохраб Мнацаканян трябваше да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров. 

Медиацията от десетилетия се ръководи от Русия, Франция и Съединените щати под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Нейната така наречена Минска група също се очаква да бъде представена на преговорите в петък във Вашингтон.

Докладите на Азербайджан и Армения за боевете често са противоречиви и трудни за проверка. Всеки обвинява другия в нападение срещу граждански цели, а групите за помощ се страхуват от хуманитарна криза.

Ердоган обвинява САЩ, Франция и Русия в доставка на оръжия за Армения

Ердоган обвинява САЩ, Франция и Русия в доставка на оръжия за Армения

И че тези страни подкрепят Армения в конфликта