Турските въоръжени сили са основният гарант за стабилност и сигурно бъдеще на страната. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, обръщайки се към участниците във военното учение "Мави Ватан 2022" ("Синя родина 2022"), цитиран от Анадолската агенция.

Учението "Мави ватан 2022" се провежда от 11 април 2022 г. във водите на Средиземно, Черно и Егейско море с участието на 45 кораба, самолета и хеликоптера от турските въоръжени сили.

Като част от учението за първи път бяха изстреляни управляеми боеприпаси турско производство Mam-L от турски дрон Aksungur.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, командирите на видовете войски, както и военни аташета от 15 държави, пристигнаха на фрегатата "Кемалрейс" край бреговете на провинция Мармарис в четвъртък, за да наблюдават хода на ученията.

Във видеообръщението си президентът Ердоган подчерта, че турските власти придават особено значение на укрепването на отбранителната мощ на страната. Според него за Турция, "чиито брегове се мият от много морета", наличието на мощен флот не е въпрос на избор, а неотложно изискване за национална сигурност.

"Ще продължим да превръщаме Турция в най-силната морска сила в региона и света като цяло. Турските военни са не само защитници на отечеството, но и важни участници в международни операции, водачи на хуманитарни мисии", каза Ердоган.

Турция започна военна операция в Северен Ирак

Турция започна военна операция в Северен Ирак

Цели са позиции на ПКК

Президентът отбеляза, че до момента турският флот и бреговата охрана са спасили стотици хиляди животи в морето.

Турция в последните години от крупен вносител на отбранителна продукция се превръща в износител. Особено търсени се оказаха бойните дронове "Байрактар", които в момента се използват много активно от украинските въоръжени сили. Те се оказаха ключови за военния успех на Азербайджан във военните действия в Нагорни Карабах през есента на 2020 година.

Украйна очаква още ракети и турски дронове

Украйна очаква още ракети и турски дронове

Това съобщи министърът на отбраната Олексий Резников