В последния ден от кампанията преди референдума за увеличаване на президентските правомощия в Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган отново призова поддръжниците си да излязат и да гласуват.

"Помислете какво ще се случи, ако по божията воля, урните за гласуване преливат от бюлетини с "да". Господ желае тази нация да има свой празник утре", заяви Едроган, цитиран от ДПА, по време на своята открита реч в Истанбул.

Инициираният от Ердоган референдум пита гласоподавателите дали трябва парламентарната система в Турция да бъде сменена с президентска. Той казва, че това ще доведе до стабилност в Турция, по-добра сигурност и по-голям икономически растеж.

Ръководителят на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу излезе с предупреждение за бъдещето на турската демокрация.

"Утре ние ще направим нашето решение. Дали искаме демократична парламентарна система или искаме един човек", заяви той, цитиран от Анадолската агенция, по време на митинг в подкрепа на гласуването с "не".

Ердоган също обеща, че ако референдумът мине, той веднага ще предприеме действие в посока за отмяна на смъртното наказание. "Решението утре ще отвори пътя за това", заяви Ердоган, посочвайки, че е възможно да се проведе друг референдум по този въпрос.

Позитивен резултат за неговия лагер би бил "повратна точка" в отношенията с Европейския съюз, обяви още Ердоган, след като обеща да преразгледа отношенията с блока след 16 април.

Турция е кандидат за член на Европейския съюз, въпреки че европейски официални лица все повече изразяват загриженост, че Анкара се отдалечава.

Референдумът ще се проведе в рамките на строго извънредно положение, наложено, след като военни извършиха неуспешен опит за преврат миналата година.

Кампанията официално приключва в 18.00 часа. Избирателните секции утре отварят врати в 7.00 часа на изток и час по-късно на запад. Те ще останат отворени в продължение на 9 часа. Резултатите трябва да излязат във вечерните часове.