Турският президент Ердоган заяви днес, че не иска ограничение на капиталовите потоци, разяснявайки коментарите си, които направи в неделя, призовавайки кабинета да блокира бизнесмени "предатели", които се опитват да преместят активи в чужбина, съобщава "Ройтерс".

В реч в столицата Анкара Ердоган каза, че бизнесмените трябва да заемат патриотична позиция, тъй като Турция е изправена пред атаки срещу икономиката си, но няма нищо лошо да изпращат пари в чужбина за инвестиции.

"Не искам или не издавам заповед за ограничаване на капиталови потоци", уточнява той. "Това, което казвам, е, че нашите бизнесмени трябва да заемат местна и национална позиция, когато нашата страна е изправена пред атаки и усилия да се постави нашата икономика под натиск".

Ердоган обяви всички бизнесмени, изнасящи капитали в чужбина, за предатели

Ердоган обяви всички бизнесмени, изнасящи капитали в чужбина, за предатели

Не можем да се отнасяме любезно към онези, които печелят в тази страна, а после се опитват да отнесат тези приходи в чужбина, коментира той

"Ние никога не сме и имали какво да кажем на тези, които пращат средства в чужбина за инвестиции", коментира той, като поясни, че "предателите" са онези, които изнасят пари в чужбина и са свързани с кюрдските бойци или са поддръжници на базирания в САЩ духовник Гюлен, обвиняван за миналогодишния преврат.

Неговите коментари подкрепиха възстановяването на лирата, която стигна до 3.9015 спрямо долара, в сравнение с петъчното приключване на 3.9135, като отслабна до 3.9456 в търговията в началото на понеделник.