Турция ще запази границата си отворена за мигранти, които се опитват да пътуват до Европа, докато Европейският съюз (ЕС) не отговори на очакванията на Анкара относно миграционната сделка през 2016 г., заяви в сряда Реджеп Ердоган, съобщава "Ройтерс".

Десетки хиляди мигранти се опитват да влязат в Гърция, след като Турция заяви на 28 февруари, че вече няма да ги задържа на своя територия, както е договорено съгласно споразумението с Брюксел в замяна на помощта на ЕС за бежанците.

Гърция е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да предотврати преминаването на границата на мигрантите, а Ердоган осъди действията на гръцките сили за сигурност, след като показа видео от границата, докато произнася реч пред депутатите от своята партия в парламента. "Няма разлика между тези изображения на границата с Гърция и това, което нацистите правиха", каза той.

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Взимали "пари, телефони, лични карти и дрехи" и ги връщали в Турция

Гърция отхвърли обвиненията в Турция, че нейните сили са открили огън и са убили няколко мигранти на границата, обвинявайки Анкара в разпространение на фалшиви новини.

"Докато всички очаквания не бъдат изпълнени по конкретен начин, ние ще продължим настоящата си практика на нашите граници", каза Ердоган, като се позовава на стремежи, включително актуализация на митническия съюз на Турция с блока, възраждане на процеса за присъединяване към ЕС и финансова помощ.

Той каза, че Турция ще внесе предложения в блока до срещата на върха на ЕС на 26 март. Лидерите на Франция и Германия ще се срещнат с Ердоган в Турция следващата седмица като част от усилията за решаване на кризата.

Полша и Австрия пращат спецчасти в Гърция за солидарна защита на ЕС

Полша и Австрия пращат спецчасти в Гърция за солидарна защита на ЕС

Ако Атина поиска, Полша праща и още за опазване на границата