След последните драматични развития по източните граници на Гърция, държавите-членки на ЕС една след друга обявява допълнителна подкрепа за Гърция за защита на границата на ЕС с Турция, съобщава "Грийк рипортър".

Държавите-членки на ЕС постигнаха няколко двустранни споразумения с гръцките власти в допълнение към помощта, която вече бе обявена от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex.

"Катимерини" съобщи във вторник, че властите в Полша и Австрия са постигнали споразумение с гръцките си колеги да изпратят значителен брой полицаи, които да съдействат за охраната на границата на Еврос.

Курц: Европа без граници е история... слабост, начало на края

Курц: Европа без граници е история... слабост, начало на края

Вучич: Сърбия може да затвори границите си за сигурност и безопасност на гражданите

Полша е взела решение да изпрати повече от сто мъже от специалните части на полицейските си сили - и е готова да изпрати още много, ако Атина поиска.

Австрия, чийто лидер Себастиан Курц наскоро отправи поредица от подкрепящи изявления за усилията на Гърция за опазване на границите, реши да изпрати повече дузина специални полицейски части, заедно с материална помощ.

В неделя президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес се свърза с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и обяви решението на Никозия да изпрати кипърски сили за помощ на гръцките си колеги.

Общо 22 гранични служители на кипърските гърци пристигнаха в Гърция в понеделник и вече действат по фронтовата линия.

В допълнение към всичко това се очаква повече от сто гранични служители от целия Европейски съюз да пристигнат в Гърция в сряда. Тази комбинирана сила ще действа под чадъра на Frontex.

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Взимали "пари, телефони, лични карти и дрехи" и ги връщали в Турция

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган продължава своите изключително провокативни изявления срещу Гърция и нейните въоръжени сили във вторник, допълват гръцките медии.

Връщайки се от Брюксел, Ердоган коментира, че "Гърция не е запозната с международното право".

Цитиран от "Дейли Сабах", Ердоган каза, че "Мицотакис трябва да разгледа универсалната декларация за правата на човека. Те (гърците) трябва да знаят и приемат, че действията им на границата дс убийствени."

Ердоган повтаря твърдението на Турция, че гръцките сили са убили четири или пет бежанци в Еврос, обвинение, което Атина многократно отрича.

Ердоган напусна преговорите с ЕС без сделка за мигрантите
Обновена

Ердоган напусна преговорите с ЕС без сделка за мигрантите

Чавушоглу: ЕС се нуждае от Турция повече, отколкото Турция