Австрийският канцлер Себастиан Курц посочи, че съществува тройна мрежа за сигурност в защита на повторението на мигрантската криза от 2015 г., съобщава сръбската медия b92.

"Има тройна мрежа. Първата е, че гръцкото правителство, за разлика от по-рано, е решено да защитава външната граница на ЕС. Ние сме в тесен контакт с приятели от Западните Балкани и те са готови в случай на гръцки пробив на границата, за да защитят техните граници, предотвратявайки преминаването на мигрантите", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, като добави, че ходът на Турция за отваряне на границите си към Европа за мигранти е нападение както срещу Гърция, така и срещу ЕС и неговото правителство няма да поеме нови вълни от мигранти.

"Трето, вътрешният министър е готов да защити австрийската граница от мигрантски пробиви. Така предотвратяваме нова мигрантска криза като тази през 2015 г.", каза Курц в интервю за виенския всекидневник "Кронен Цайтунг".

"Сега това е изпитанието за Европейския съюз независимо дали отбраната на външните граници работи или не", заяви Курц във Виена.

"Ако защитата на външните граници на Европейския съюз не работи, Европа без вътрешни граници е историяТова е турска кампания. Това е атака на Турция срещу Европейския съюз и Гърция. Хората се малтретират, за да окажат натиск върху Европа".

По думите на Курц, "като Европейски съюз не трябва да се поддаваме на изнудване. Ако Европейският съюз не е в състояние да се противопостави на президента Ердоган, ние не само показваме слабост, но това е и началото на края."

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Турция праща 1000 командоси на границата с Гърция, пречи на мигранти да се връщат

Защото Гърция се опитва да вкара хиляди обратно в Турция

Той добави, че приливът на мигранти от Турция е първият истински тест за Европейския съюз по отношение на сигурността на границите след мигрантската криза през 2015 г., като го нарича "организиран прилив", но отбелязва, че дейността е единствено на гръцката граница с Турция.

Според Курц мигрантите, събрани на гръцката граница, са най-вече мигранти, които години наред живеят в Турция и не са търсещи убежище, които бягат от Идлиб, където Турция провежда военни операции.

В същото време, "ако има проблеми с мигрантите, Сърбия може да затвори границите си, готови сме по всяко време да запазим националната сигурност и безопасността на нашите граждани", коментира президент Александър Вучич, цитиран от сръбската медия "Телегфар".

"Ако започне нещо, което може да застраши безопасността на нашите хора, ние ще се консултираме със съседите си и ще направим всичко необходимо за защита. Ще вземем мерки". Той добави, че никога няма да бъде срещу хора, които имат по-тъмен цвят на кожата.

"Каквото и да се случи у нас, никога няма да приема и ще се боря срещу фашистки изявления в нашето общество. Също така Сърбия няма да бъде паркинг за мигранти", заяви Вучич.

ЕС отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

ЕС отхвърля изнудването на Турция, границите остават затворени за мигрантите

Франция обвини Турция, че изнудва Европа