Турският президент Реджеп Ердоган не успя да постигне споразумение с представители на Европейския съюз относно бъдещето на бежанците, живеещи в Турция, хиляди се опитват да достигнат Европа.

Ердоган проведе разговори с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно миграцията и кризата в Сирия.

"Нито една от страните не изглеждаше доволна от резултата от близо двучасова среща в Брюксел. Ердоган напусна, без да говори пред медиите. Високопоставени служители на ЕС предупредиха, че има още много за обсъждане, тъй като те поискаха Турция да продължи да прилага своята миграционна сделка от 2016 г.", коментира "Блумбърг".

"Тя остава валидна и трябва да приложим липсващите елементи", каза фон дер Лайен. "Ние посочихме на президента Ердоган, че сме готови да продължим напред, стига да е реципрочен."

Европейският съюз и НАТО трябва да подкрепят защитата на цивилните и установяването на прекратяване на огъня в разкъсаната от войната провинция Сирия в северозападната провинция Идлиб, коментира Ердоган и добави, че да се оставят хора, които се опитват да стигнат до Европа, да чакат на турско-гръцката граница, както и малтретирането им не е устойчиво.

В реч пред журналисти на връщане от Брюксел, Ердоган заяви: "ЕС трябва да види по-голямата картина. Кризата в Идлиб и бежанците е тест за лидерство и ще има значение за ЕС повече, отколкото за нас. Във време, когато ние взехме цивилните под наша защита в Идлиб и установихме прекратяване на огъня, което води до големи загуби, ЕС трябва да изиграе своята роля." Прилагането на прекратяването на огъня и намирането на постоянно решение на бежанската криза е в най-добрия интерес на всички. "В резултат на това е възможно да се започне нов процес с ЕС", каза Ердоган.

По думите му, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Борис Джонсън се очаква да посетят Турция на 17 март.

"Лидерите на ЕС признаха, че Турция е изпълнила задълженията си в рамките на споразумението от 18 март и че ЕС действа бавно. Ще бъдат положени съвместни усилия и политически и технически екипи ще съставят пътна карта за ускоряване на процеса. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и шефът на ЕС по външната политика Жозеп Борел ще ръководят този процес. Очакваме първите резултати от тази съвместна работа да излязат преди срещата на върха на лидерите на ЕС на 26 март." Президентът подчерта, че за да е възможно това, ЕС трябва да действа бързо и че Турция очаква подкрепата на всички страни от ЕС в това отношение.

Основните дискутирани теми са актуализирането на споразумението от 18 март и митническия съюз, решение на въпроса от Шенген, възраждането на преговорите, отварянето на нови глави и бързото прехвърляне на обещаните над 3 милиарда евро за бежанци и допълнителни средства, допълва Ердоган, като заяви, че освобождаването от визи се прилага дори за страни от Латинска Америка, Балканите и Украйна, но не и за Турция.

"От енергията, борбата с тероризма до миграцията, бежанската криза и сигурността се нуждаем от сътрудничество и солидарност във всяка област. Ако действаме съгласувано, и Турция, и ЕС ще бъдат по-силни и по-сигурни ", добави Ердоган, посочвайки, че липсата на ефективност при използването на каналите за диалог е един от основните проблеми между ЕС и Турция.

Меркел: Ердоган да не очаква разбиране, ако решава проблемите си за сметка на мигрантите

Меркел: Ердоган да не очаква разбиране, ако решава проблемите си за сметка на мигрантите

Този подход е недопустим и аз силно подкрепям споразумението ЕС-Турция

"Гърция не е запозната с международното право, Мицотакис трябва да разгледа универсалната декларация за правата на човека. Те трябва да знаят и приемат, че действието им на границата е убийствено. Ще покажем отново снимките на съблечени бежанци, тази година, на Общото събрание на ООН", каза Ердоган, посочвайки, че гръцките сили за сигурност, които се опитват да възпрепятстват мигрантите да преминат границата са убили четирима или пет души.

"Гърция трябва да отвори границите си и да пусне бежанците да отидат в други страни. Но те не могат да изразят това, което води до това, че Турция носи цялата тежест. Искаме справедлив, хуманитарен и равен дял от тежестта ", продължи той.

Турция е обсъдила с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заплахите за националната сигурност, пред които е изправена Турция и как може да продължи сътрудничеството между Анкара и НАТО, заяви президентът. "Ние свикахме спешно заседание на съвета на НАТО на 28 февруари и изразихме нашите искания", каза Ердоган.

На въпрос за закупуването на система за противоракетна отбрана С-400, президентът каза, че виждането на Столтенберг по въпроса е ясно и че той изрази, че всеки член има право да избира, докато НАТО не може да оказва натиск върху никоя държава по въпроса.

"САЩ се смекчи по въпроса за С-400. Ние им казахме, че ще купим "Пейтриът", ако са готови да ги дадат. "Пейтриът" на Испания, който понастоящем е в нашите ръце, е пакетът, който НАТО е определил за нас. И все пак допълнителен пакет не бе споменат ", каза Ердоган.

Говорейки за ситуацията след обявяването на прекратяването на огъня с Русия, Ердоган заяви, че процесът върви добре, тъй като оттогава са минали четири дни. "Надявам се да продължи така и прекратяването на огъня да стане постоянно. Очакваме положителен резултат от срещата на НАТО на 11 март", каза Ердоган.

"В момента турски войници са разположени в Идлиб, за да защитят местното население и умерените опозиционни групи. Въпреки това, въпреки военната ескалация, Анкара полага усилия да поддържа активни дипломатически канали с Русия с надеждата да намери политическо решение, призовавайки страната да поддържа мирните споразумения и да осигури незабавно прекратяване на огъня", пише "Дейли Сабах".

Ердоган: Европа да не игнорира мигрантската криза в Сирия

Ердоган: Европа да не игнорира мигрантската криза в Сирия

Ердоган обвини Атина, че се опитва да използва ситуацията

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара се надява на нова сделка за мигранти в ЕС до 26 март, съобщава "Ройтерс".

Той заяви, че трябва да се актуализира споразумението от 2016 г. между Турция и Европейския съюз, като се вземе предвид развитието в Сирия, и че Анкара е готова да работи конструктивно по въпроса.

В интервю за държавната информационна агенция "Анадолу". Чавушоглу заяви, че либерализирането на визите в ЕС и актуализацията на митническия съюз на страната с блока трябва да бъдат приложени, за да се помогне за решаването на проблема с мигрантите.

Късно в понеделник турският президент Ердоган напусна срещи в Брюксел с лидерите на Европейския съюз и НАТО, без да публикува съвместно изявление, нито да се яви на съвместна пресконференция, както бе планирано.

Говорейки в предаването на живо, Чавушоглу критикува ЕС, че не е предоставил никаква подкрепа на Турция на фона на продължаващата криза в Идлиб.

Той каза, че ЕС иска да предотврати нов приток на мигранти, но не предоставя никаква помощ. "Нуждите на мигрантите днес са различни от ситуацията през 2016 г.", каза Чавушоглу и добави, че Турция може да обсъди какво може да се направи при новите условия.

ЕС се нуждае от Турция повече, отколкото Турция, за да стане виден световен играч, тъй като границите на Европа започват в южната и източната граница на Турция. "Влязохме в нова фаза на диалог с ЕС, благодарение на някои положителни стъпки към Турция, предприети от новата администрация на блока", каза външният министър.

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Турски министър сравни ЕС и Гърция с "Аушвиц" спрямо мигранти

Взимали "пари, телефони, лични карти и дрехи" и ги връщали в Турция