Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) от привърженици на Доналд Тръмп позор, който "шокира човечеството", предаде "Франс прес".

Ердоган беше развил близко лично приятелство с отиващия си американски държавен глава и изчака три дни, преди да поздрави Джо Байдън за победата му на президентските избори на 3 ноември.

Но той беше откровен в осъждането на случилото се в сряда в, както каза Ердоган, "така наречената люлка на демокрацията".

"Това е позор за демокрацията", настоя той пред репортери в Истанбул.

"Надяваме се, че предаването на властта на г-н Байдън на 20 януари ще бъде спокойно и че Америка ще се върне към мир", допълни турският държавен глава.

Орбан подкрепя Тръмп и настоява за ненамеса във вълненията в САЩ

Орбан подкрепя Тръмп и настоява за ненамеса във вълненията в САЩ

"Това е работа на Америка"

Ердоган също така изказа съболезнования на семействата на загиналите в насилието в САЩ.

Отношенията на Анкара с Вашингтон пострадаха от неуспешния опит за преврат през 2016 г. срещу Ердоган, за който той обвинява американски мюсюлмански проповедник, когото Турция неуспешно се опитва да екстрадира.

Но приятелството на Ердоган с Тръмп помогна да се предпази Турция от минали санкции, а също така заглуши критиките на САЩ за влошеното състояние на правата на човека в Турция при управлението на Ердоган.

Коментарите на Ердоган редставляват едно от най-категоричните му осъждания до момента на администрацията на Тръмп.

Турското външно министерство публикува по-дипломатично изявление късно в сряда, призовавайки САЩ да "преодолеят тази вътрешнополитическа криза по зрял начин".