Развиващите се връзки на Турция с групата БРИКС не са алтернатива на съществуващите ангажименти. Това заяви в понеделник турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Нашите развиващи се отношения с БРИКС в никакъв случай не са и никога не могат да бъдат алтернатива на съществуващите ни ангажименти. Ние не променяме курса. Напротив, ние се стремим да заемем полагащото ни се място в променящата се глобална система с подход, фокусиран върху Турция", каза президентът Ердоган в понеделник след заседание на кабинета в столицата Анкара.

Ердоган: Турция ще задълбочи връзките си с Изтока, докато все още гледа на Запад

Ердоган: Турция ще задълбочи връзките си с Изтока, докато все още гледа на Запад

Турция трябва да се адаптира към "новите центрове на власт"

Турция заема своето място във всички подобни платформи като дългогодишен съюзник в НАТО и страна, която се стреми към пълноправно членство в ЕС, добави той.

Той подчерта, че страната му отива "накъдето са нейните интереси и развива сътрудничество в каквато посока го изискват ползите".

Миналата седмица Ердоган присъства на срещата на върха на БРИКС в Русия като гост.

БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Етиопия, Иран, Египет и Обединените арабски емирства. Китай и Русия искат да разширят още повече групата, тъй като се стремят да се противопоставят на икономическото господство на Запада.

Какво съдържа заключителната декларация от срещата на БРИКС в Русия

Какво съдържа заключителната декларация от срещата на БРИКС в Русия

В документа преобладават икономическите акценти

През септември Ердоган заяви, че Турция ще задълбочи връзките си с Изтока, докато все още гледа на Запад.