Ердоган се обяви за победител на референдума в Турция. Според международните наблюдатели от ОССЕ гласуването не отговаря на международните стандарти. А опозицията се закани да обжалва резултата, напомня Дойче веле.

Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че референдумът в Турция "не отговаря на международните стандарти". Международната наблюдателска мисия на Съвета на Европа и на ОССЕ заяви, че двата лагера не са имали равни възможности в предизборната кампания. Освен това наблюдателите критикуат и късната промяна на изборните правила.

Преди това председателят на Избирателната комисия Сади Гювен заяви, че с "да" са гласували с 1,25 милиона души повече от тези, които са се обявили против конституционната реформа. Шестстотин хиляди гласа все още не са преброени. По думите на Гювен, окончателните резултати ще бъдат огласени най-късно след 11 дни.

Още преди официалното съобщение на Комисията, президентът Реджеп Тайип Ердоган се обяви за победител в референдума.

"Заедно с народа ние реализирахме най-важната реформа в нашата история", заяви той от резиденцията си в Истанбул. Президентът определи гласуването като "историческо решение на избирателите". А когато излезе пред ликуващите си привърженици, обяви, че иска да въведе отново смъртното наказание. И допълни, че ако не получи мнозинство в парламента, ще свика нов референдум.

Министър-председателят Бинали Йълдъръм призова нацията към единство. "Ние сме една нация! В този референдум няма губещи. Турция и моят благороден народ са победителите в това всенародно допитване. Дошло е време да бъдем единни".

Опозицията: резултатът е манипулиран

Опозицията в Турция, която се опасява от еднолично господство на Ердоган, не приема резултатите от референдума.

"Референдумът показа, че най-малко 50 процента от турския народ гласува с "не", заяви председателят на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдаролу. По думите му, Избирателната комисия е хвърлила "тъмна сянка върху решението на народа".

Преди това Комисията взе много оспорваното решение да признае за валидни и неофициално допуснатите бюлетини. Прокюрдската Народнодемократична партия (НДП) обяви, че ще обжалва резултатите от референдума. "Нашите информации сочат, че са извършени манипулации в огромен мащаб - от 3 до 4 процентни пункта", заявиха от централата на партията.

Хиляди турци излязоха по улиците на кварталите Кадикьой и Бешикташ, които са традиционни бастиони на противниците на правителството. На много места в Турция хората протестираха с удряне по тенджери - директно от прозорците на жилищата си. А поддръжници на Народнорепубликанската партия в Анкара издигнаха лозунга "Рамо до рамо срещу фашизма". Критичният към правителството сайт sendika.org съобщи за протестиращи и пред сградата на Избирателната комисия в Анкара.