Русия може да изгуби много, ако съсипе „приятелството си" с Турция. Анкара няма да остане търпелива пред нарушенията на турското въздушно пространство от руски самолети.

Това предупреди президентът на турската държава Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс и „Франс прес".

Припомняме, през последните няколко дни руски самолети, участващи във въздушната операция на Москва в Сирия, два пъти нарушиха въздушното пространство на Турция. Анкара, НАТО и редица други държави остро разкритикуваха действията на Руската Федерация.

Всяка атака срещу Турция означава атака срещу НАТО, каза той на съвместна пресконференция с белгийския премиер в Брюксел.

Известни са нашите позитивни отношения с Русия. Но ако Русия изгуби приятел като Турция, с когото си сътрудничи в много области, ще загуби много и Москва трябва да е наясно с това, поясни турският държавен глава.

Ердоган подчерта, че НАТО зае позиция срещу руските нарушения и вярва, че Алиансът ще продължи да го прави.

Игор Митяков, пресаташе на руското посолство в Анкара, потвърди, че посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов повторно е бил привикан от турското външно министерство.

„Карлов беше привикан във връзка с новия инцидент с руския военен самолет", изтъкна говорителят пред РИА „Новости".

Посланикът наистина беше призован от турското външно министерство на 5 октомври, поясни Митяков, допълвайки, че представената от „турските колеги" информация е проверявана.

Ние потвърждаваме, че руският посланик в Турция беше привикан от външното министерство на 3 октомври и на 5 октомври заради нарушаване на въздушното пространство на 3 и 4 октомври. На срещата със заместник-министъра на външните работи на Турция беше изразен протест пред руския посланик заради инцидента", отбелязват от външното министерство на Турция.

Митяков опроверга, че Турция е предала протестна нота на руския посланик в Анкара и поясни, че само е предадена информация.

НАТО съобщи, че руски самолети Су-30 и Су-24 са нарушили въздушното пространство на Турция на 3 и 4 октомври, въпреки предупрежденията на турските власти.

Руското външно министерство обяви вчера, че руски самолет Су-30 е прелетял за няколко секунди през турското въздушно пространство на 3 октомври. Военното министерство на Русия поясни, че инцидентът е в резултат на неблагоприятни метеорологични условия.

Руската страна не потвърждава официално инцидента от 4 октомври.