Многохиляден митинг е насрочен за днес в арменската столица Ереван, организиран от Арменския национален конгрес начело с първия президент Левон Тер-Петросян, пише Интерфакс. Акцията цели да доведе до промяна на вътрешнополитическата ситуация в страната и може да приеме дългосрочен характер.

В същото време активизиране на опозицията се наблюдава и в Азербайджан, което предизвиква подозрение за съществуване на общ сценарий за двете враждуващи републики.

Ситуацията в Ереван започна да се нажежава във вторник, когато бившият външен министър Рафи Ованисян обяви гладна стачка на площад Свобода. Ованисян е лидер на парламентарната опозиционна партия „Наследство" и гражданин на САЩ.

Той мотивира протеста си с това, че му е омръзнало да живее в безправна и бедна страна с куп проблеми, за чието решение властите не правят нищо.

Лидерът на АНК Петросян и неговите съратници отправят жестока критика към властите за това, че не успяват да спрат ръста на цените, разрушаваните демократични ценности, отвеждат преговорния процес за Нагорни Карабах в неизгодна за Армения позиция и за куп други неща.

Неотдавна президентът Серж Саркисян обеща да проведе непопулярни реформи във финансовата и правоохранителната сфера, но това не задоволи опозицията.

В същото време шефът на полицията в страната Алик Саркисян недвусмислено заяви готовността да задушат всякаква цветна революция. Днешните власти са убедени, че днешните акции са провокирани отвън.

В същото време в понеделник властите в Азербайджан жестоко пресякоха протестните акции в Баку, които се състояха за първи път след 6 години.

Според официални данни в неправителствените протести са участвали 300 души, а според опозицията хиляди.

Според някои анализатори изострянето на вътрешнополитическата обстановка в двете съседни републики, които се отличават както по икономически възможности, така и по степен на свободи, навежда на мисълта за наличие на общ сценарий за Азербайджан и Армения в институт на една много силна западна страна.

Там са силно разочаровани от липсата на прогрес в карабахския конфликт, което пречи на развитието на региона и ги тласка към външнополитическа разновекторност. Те се страхуват също от засилването на позицията на Русия, чийто президент Дмитрий Медведев устрои редица срещи в тази посока.