Великобритания ще трябва да изплаща задълженията си към Брюксел в продължение на години след Брекзит, ще остане подчинена на съдилищата на Европейския съюз и ще продължи да позволява на роднини на европейски имигранти да се установяват в Обединеното кралство. Това показват изтекли преговорни проектодокументи на ЕС, съобщава "Ройтерс".

Изискванията се съдържат в документ, до който са се добрали от агенцията, които очертават основните насоки за водене на преговорите за главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, който ще започне преговорите за Брекзит след провеждането на предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни.

Спирането на свободното движение на работници от страни членки на ЕС, прекратяването на бюджетните вноски към Брюксел и премахването на юрисдикцията на Съда на ЕС са централни обещания от плана на британския премиер Тереза Мей за излизането от ЕС, което трябва да стане през март 2019 г. след двегодишен преговорен период.

Ала на език, който отразява твърдата позиция на останалите 27 държавни и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, които ще подкрепят обща позиция на срещата на върха на Общността на 29 април, документът уточнява подробно целта на Брюксел да защити правата на 3 млн. граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, откопчване на пари от Лондон за покриване на широк спектър от съществуващи ангажименти и да гарантира, че Съдът на ЕС може да държи Великобритания отговорна съгласно Лисабонския договор след Брекзит.

В документа не се посочва каква сума може да дължи Великобритания, но се изтъква, че в договора за Брекзит трябва да се определя "глобална сума" за посрещане на финансовите задължения, подлежащи на по-късни корекции и "график за годишни плащания".

По време на двугодишния преходен период правилата ще бъдат прилагани от Съда на Европейския съюз, се посочва също в документа.

Съгласявайки се на подобно споразумение, това би било в противовес на обещанието на Тереза Мей да прекрати юрисдикцията на съда във Великобритания. Това ще я постави в противоречие с преговарящите от страна на ЕС, ако тя спечели изборите в Обединеното кралство.