Германският финансов министър Волфганг Шойбле обяви, че Европейският съюз трябва да заеме твърда позиция в преговорите с Великобритания във връзка с излизането ѝ от Общността след 44-годишно членство, съобщава "Ройтерс".

Британският премиер Тереза Мей в сряда официално уведоми Брюксел за намерението на Великобритания да излезе от ЕС, задействайки двугодишните преговори за договаряне на условията по развода.

"Ние искаме да запазим британците близки, но няма права без задължения", коментира Шойбле в интервю за германски вестник.

ЕС обяви стратегия за "поетапен подход" в преговорите по Брекзит

ЕС обяви стратегия за "поетапен подход" в преговорите по Брекзит

Туск разпраща на страните членки на ЕС насоки за преговорите по Брекзит

Шойбле изтъкна, че основната задача на преговорите по Брекзит била да се сведат до минимум щетите за двете страни, но добави, че това ще бъде трудно заради многото сложни въпроси и двугодишната времева рамка на преговорите.

Великобритания няма да запази сегашния си достъп до единния европейски пазар, ако не приеме правилата, свързани с него, посочи още той.

Шойбле отбеляза, че целта не била да се накаже Великобритания, а Брекзит ще навреди на Великобритания и всички други страни в Европа, така или иначе.

"Но, разбира се, е важно да се запази останалата част от ЕС заедно", подчерта германският финансов министър.

Шойбле каза  също така, че страните членки на ЕС трябва да бъдат подготвени за това Великобритания да се опита да ги настрои една срещу друга, но предупреди, че те трябва да бъдат обединени в преговорите с правителството в Лондон.