Страните от Европейския съюз постигнаха първоначално споразумение за осмия кръг от санкции, който блокът се готви да наложи срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна. Това разкриха трима дипломатически източници пред "Ройтерс".

По-рано тази седмица Европейската комисия препоръча на ЕС да наложи по-строги търговски ограничения, разширени санкционни списъци срещу лица и организации, които продължават да подкрепят Русия, както и таван на цената на петрола за трети страни.

Делегатите на 27-те страни членки на Съюза в Брюксел обсъдиха предложението и дадоха първоначалното си одобрение, като окончателно зелена светлина се очаква да бъде дадена следващата седмица, стана ясно от източниците, пожелали анонимност.

ЕС предлага осми пакет от санкции, с който Русия "да си плати" за ескалацията в Украйна

ЕС предлага осми пакет от санкции, с който Русия "да си плати" за ескалацията в Украйна

С нови забрани за внос на руски продукти блокът лишава Москва от 7 млрд. евро приходи

Всички държави от ЕС трябва да постигнат единодушие, за да наложат санкциите. Ако в позициите им възникнат непреодолими различия, въпросът ще бъде отнесен до срещата на националните лидери на блока в Прага, която ще се проведе на 6-7 октомври.

Унгария е най-изявеният критик в ЕС на наказателните мерки срещу Русия, до които се стигна заради новата ескалация на Москва във войната - обявената военна мобилизация, ядрените заплахи и официалното анексиране на голяма част от окупираната територия на Украйна.

Вчера Будапеща предупреди, че не може да подкрепи планирания осми санкционен пакет, ако той съдържа енергийни санкции. 

Преди дни унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че санкциите на ЕС всъщност са имали "обратен ефект" и са повишили цените на енергията, нанасяйки удар на европейските икономики.

Унгария постави условие, за да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия

Унгария постави условие, за да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия

Страната е против налагането на наказателни мерки, засягащи енергетиката

Предложеният осми пакет от санкции включва допълнителни забрани за внос на руски продукти, които се очаква да лишат Москва от допълнителни 7 милиарда евро приходи, а също и още забрани за износ на ключови технологии, използвани за военните, като такива, свързани с авиационната индустрия, електронни компоненти и специфични химически вещества.

Освен това пакетът от санкции ще постави правната основа за таван на цените на петрола и ще забрани на гражданите на ЕС да участват в ръководствата на руските държавни компании.

ЕС ще предложи и нови санкции срещу лица и организации, които продължават да подкрепят Русия.