Европейският комисар по разширяването Оли Рен препоръча започване на преговори за членство с Македония.

Официалният доклад на ЕК за напредъка на Македония бе оповестен на официална пресконференция в Брюксел.

"Европейската комисия препоръча днес блокът на 27-те да започне преговори за членство с Македония", съобщи европейският комисар по разширяването Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

„ЕК смята, че страната е изпълнила политическите критерии от Копенхаген и затова препоръча старт на преговорите.

Вярвам, че правителството в Скопие ще приеме това като много силен тласък, насърчаване, и най-накрая ще реши въпроса за името.", добави Рен.

Няма съмнение, че европейската перспектива за Западните Балкани и Турция е фактор от значение за стабилността и социалния прогрес, както и за демократична и икономическа трансформация, заяви Оли Рен в Брюксел.

За Турция

Европейският съюз поиска от Турция да ускори политическите реформи и реформите в сферата на гражданските права, за да увеличи шансовете си да се присъедини към блока.

За Хърватия

Хърватия ще трябва да продължи усилията си за реформа, и по-специално в сферата на съдебната система и публичната администрация, борбата с организираната престъпност и правата на малцинствата. Преговорите за присъединяване биха могли да приключат следващата година, ако Хърватия изпълни навреме всички оставащи критерии.

За Босна и Херцеговина

В доклада се посочва, че Босна и Херцеговина е постигнала известен напредък в сферата на реформите в държавната администрация, което е ключов приоритет на партньорството с ЕС.

За Сърбия

Сърбия предприе ключови реформи за приближаване към Европейския съюз, се казва в доклада на Европейската комисия

За Черна Гора

Парламентарните избори протекоха в съответствие с почти всички международни стандарти. Укрепването на административния капацитет и консолидирането на правовата държава продължават да бъдат важни предизвикателства.