Европейският съюз (ЕС) е изключително притеснен от арестите на депутати от кюрдската опозиция в Турция. Това написа в Туитър върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от Агенция "Франс прес". Тя призова за среща на националните посланици на ЕС в Анкара.

"Изключително сме притеснени от арестите на Селахатин Демирташ и други депутати от Демократичната партия на народите". В контакт сме с властите. Свикваме посланиците на ЕС на среща в Анкара", обяви Могерини.

Нови арести на опозиционери в Турция

Нови арести на опозиционери в Турция

Заместник-председателят на турския парламент Первин Булдан е задържана...

Припомняме, че полицията нахлу в домовете и арестува съпредседателите на кюрдската Демократичната партия на народите - втората най-голяма опозиционна партия в националния парламент. В ранните часове на днешния ден са арестувани още 9 законотворци от партията. Арестите са извършени, след като те отказали да дадат показания за престъпления, свързани с "терористична пропаганда".

Полицията нахлула в къщата на съпредседателя на партията Фиген Юксегдаг и в дома на другия съпредседател - Селахатин Демирташ в Диарбекир, обясни говорителят на партията пред "Ройтерс".

Официален представител на съда заяви, че прокурорът иска официалния арест на Демирташ и двамата с Юксегдаг са в съда след полицейски разпит.

8 жертви и над 100 ранени при атентат с кола бомба в Диарбекир
Обновена

8 жертви и над 100 ранени при атентат с кола бомба в Диарбекир

Експлозията избухнала близо до полицейски участък

Германия привика турския посланик заради арестите на кюрдски депутати.

Междувременно министърът на правосъдието Бекир Боздаг обяви, че задържането на депутати от прокюрдската Демократичната партия на народите е в съответствие със закона.

Припомняме, че часове след арестите близо до полицейски участък в Диарбекир избуха мощна експлозия. Тя е предизвикана от кола бомба. Загинали са 8 души.