Властите на ЕС призовават страните в конфликта в Нагорни Карабах незабавно да прекратят военните действия и да възобновят преговорите, се казва в изявление на Европейската служба за външна политика.

"Европейският съюз призовава за незабавно прекратяване на сраженията, които избухнаха между азербайджанските и арменските сили около Лачинския коридор и на други места по линията на съприкосновение. За съжаление, тези сблъсъци вече доведоха до човешки жертви и ранени", се казва в изявлението.

Русия: Ситуацията около Нагорни Карабах се влошава

Русия: Ситуацията около Нагорни Карабах се влошава

Армения и Азербайджан си разменят вината за сблъсъците, Русия обвинява Азербайджан

"Напрежението трябва да бъде намалено, прекратяването на огъня да се спазва изцяло и да се върнем на масата за преговори, за да намерим начин за разрешаване на ситуацията на тяхна основа", се казва още в документа.

По-рано в сряда руските военни съобщиха, че ситуацията в Нагорни Карабах е ескалирала. "В зоната на отговорност на контингента се наблюдава влошаване на ситуацията. Режимът на прекратяване на огъня е нарушен от азербайджанските въоръжени сили в района на хълма Сарибаба", съобщи руското министерство на отбраната в бюлетина на руския мироопазващ контингент в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

От своя страна азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че в сряда азербайджанската армия е провела ответна операция "Отмъщение", по време на която са били взети под контрол редица височини в Карабах и са били унищожени няколко бойни позиции на арменски незаконни въоръжени формирования.

Русия обвини Азербайджан в нарушения в Карабах

Русия обвини Азербайджан в нарушения в Карабах

Баку нарушава постигнатото споразумение