Руското министерство на отбраната заяви в сряда, че ситуацията в и около спорния анклав Нагорни Карабах се влошава на фона на сблъсъци между Азербайджан и Армения, съобщават "Ройтерс", АП и ЕйБиСи.

По-рано сепаратистките власти в етнически арменския анклав обявиха частична мобилизация на фона на нарастващи противоречия с Азербайджан.

Нагорни Карабах се отдели от Азербайджан с подкрепата на Армения след кървав постсъветски етнически конфликт в началото на 90-те години. През 2020 г. Азербайджан успешно си върна част от територията, контролирана от сепаратистите.

Съгласно условията на последвалото прекратяване на огъня руски миротворци бяха разположени, за да защитят останалата част от територията, контролирана от сепаратистите.

Русия каза, че ситуацията в районите, контролирани от нейните мироопазващи сили, става все по-напрегната и съобщи за най-малко едно нарушение на примирието от страна на азерските сили, каза Интерфакс.

През последните дни избухнаха боеве около територията, която е международно призната за част от Азербайджан, като Баку твърди, че е убил 4 сепаратистки войници и е ранил още 15.

Военни представители на Нагорни Карабах казаха, че атаки с дронове, извършени от азербайджанските сили, са убили двама от техните войници и са ранили други 14.

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че един от военнослужещите на страната е загинал при, както се твърди, "терористичен акт" на "незаконни арменски военни формирования". В отговор азербайджанските военни извършиха "отмъстителна операция", като убиха и раниха неопределен брой "нелегални арменски бойци".

Сепаратисткият лидер на Нагорни Карабах, Араик Арутюнян, обяви частична военна мобилизация в сряда, което допълнително подхранва напрежението в региона.

Армения и Азербайджан са вкарани в десетилетен спор за Нагорни Карабах, който се намира в Азербайджан, но е под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Армения, откакто сепаратистката война там приключи през 1994 г.

Войната от 2020 г. в региона уби повече от 6600 души. След шест седмици интензивни битки, мирно споразумение, сключено с посредничеството на Русия, позволи на Азербайджан да си върне контрола върху големи части от Нагорни Карабах и околните райони, които сепаратистите, подкрепяни от Армения, контролираха.

Москва изпрати около 2000 войници, които нарече мироопазващи сили, в региона.

Официални лица в Армения и Азербайджан си размениха вината за подновените сблъсъци в сряда. Руското министерство на отбраната твърди, че Азербайджан е нарушил примирието от 2020 г.

Напрежението се натрупва на общата граница на двете страни от май миналата година, когато Армения протестира срещу това, което определи като нахлуване на азербайджански войски на нейна територия.

Азербайджан настоя, че неговите войници са били разположени в райони, където границата все още не е демаркирана.

Армения, Азербайджан и ЕС договориха комисия за определяне на границата

Армения, Азербайджан и ЕС договориха комисия за определяне на границата

Това беше третата среща лице в лице между президента на Азербайджан и министър-председателя на Армения