Украйна има право да освободи и да си възвърне пълния контрол върху всички временно окупирани територии в своите международно признати граници, включително Крим.

Това се казва в изявление на ЕС, направено по време на заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ.

"Миналата седмица международната общност, тук в ОССЕ и други международни организации, показа постоянно единство в непоколебима подкрепа и солидарност с Украйна. Нашите правителства и нашите хора дадоха ясно да се разбере: ние подкрепяме Украйна, когато тя упражнява присъщото си право на самоотбрана срещу агресивната война на Русия, в съответствие с международното право, по-специално член 51 от Устава на ООН, и ще продължим да го правим до момента колкото е необходимо", се казва в изявлението, пише в съобщението.

Европейският съюз приветства смелостта и решителността на украинския народ в борбата му за защита на суверенитета, териториалната цялост и свободата на Украйна.

"Украйна има право да освободи и да си възвърне пълния контрол над всички окупирани от Русия територии в нейните международно признати граници, включително Крим", се казва в изявлението.

Отбелязва се също, че на 26 февруари Украйна отбеляза Деня на съпротивата срещу окупацията на Автономна република Крим и град Севастопол.

"Припомняме Съвместната декларация на участниците в международната Кримска платформа и повтаряме силно и единно: Крим е Украйна! се казва в изявлението.

Изявлението също така подчертава, че ЕС и неговите държави-членки ще продължат да подкрепят Украйна в политическо, икономическо, хуманитарно, финансово и военно отношение, включително чрез бързи координирани доставки от европейската индустрия.

"Ще подкрепим и реконструкцията на Украйна, за която ще се стремим да използваме замразени руски активи в съответствие с правото на ЕС и международното право. Ще увеличим допълнително колективния натиск върху Русия, за да прекрати агресивната си война", се казва в изявлението.

Нещо повече, ЕС, заедно със своите международни партньори, "ще се увери, че Украйна надделява, че международното право се зачита, че мирът и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници са възстановени, че Украйна е възстановена и че справедливостта е въздадена."