Русия и Европейският съюз правят крачка напред към разбирателство по отношение на сътрудничеството в енергийната сфера.

Тази увереност изрази руският президент Дмитрий Медведев на пресконференция след разговорите в Стокхолм на срещата Русия - Европейски съюз.

"Ние говорихме за развитието на крупните икономически проекти, за енергийното сътрудничество, енергийната сигурност и обезпечаването на енергийните доставки в Европа. В този план ние постигнахме изключително добро равнище на разбиране", коментира Дмитрий Медведев.

По думите му без постигане на съгласие по тези въпроси би било невъзможно да има нормален живот в Европа.

Медведев подчертава, че от изключителна важност биха били нормативните инструменти, които ще бъдат използвани и от двете страни. Той посочва, че е необходимо да се създаде качествена база на международно равнище по отношение на енергийното сътрудничество.

В изявлението си руският президент поставя акцент върху развитието на бъдещите енергийни проекти - „Северен поток" и „Южен поток" - и изказва задоволството си от постигнатите вече добри резултати.

Кавказ и Грузия - теми, заобиколени с мълчание в Стокхолм.
Още...

Дмитрий Медведев заяви още, че страните трябва да обсъдят това сътрудничество, имайки предвид влизането в сила на Лисабонския договор.
Необходимо е да се обмисли бъдещата работа с отчитане на новите моменти в развитието на Европейския съюз", посочва Медведев.

Въпреки многото точки на съприкосновение, това не означава, че отношенията ни са напълно свободни от подозрения и разногласия.

Важното, по думите на руския президент, обаче е, че Русия и ЕС водят постоянен диалог и постепенно преодоляват различията.

Фредерик Райнфелт, премиерът на Швеция и председателстващ ЕС, също то своя страна изрази надежда, че плодотворното обсъждане на проблеми ще продължи и занапред. В изявлението му обаче акцент бяха разговорите за икономическата криза и изменението на климата.

Настоящата среща между ЕС и Русия е концентрирана по-скоро върху проблемите вътре в самата общност на фона на новия климат и измененията, внесени от финалната фаза на Лисабонския договор, и заобикаля конкретиката на отношенията между съюза и Русия, считат анализатори.

Европейският съюз се намира във фаза на трансформация и осъществява в момента най-голямата реформа от времето на договора от Маанстрих - 1992 година. Затова и в момента ЕС не може да изпрати силен политически сигнал към Русия, съсредоточен към вътрешните си проблеми.